Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo
Még a baloldaliak jó része és a budapestiek is elutasítják keleti szomszédunk tagságát

A magyarok többsége nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

Magyar Nemzet
2023.11.17. 04:56 2023.11.17. 08:14
A magyarok többsége nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

Nem támogatja a magyarok többsége Ukrajna EU-csatlakozását a Nézőpont Intézet friss, a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatása szerint. Még a baloldaliak 44 százaléka és a kormány álláspontjával általában szemben álló fővárosiak 54 százaléka sem ért egyet az ukrán csatlakozással.

A magyarok 62 százalékos többsége nem ért egyet azzal, hogy Ukrajnának csatlakoznia kellene az Európai Unióhoz, s kevesebb mint feleannyian (26 százalék) értenek egyet vele – derül ki a Nézőpont Intézet friss, a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából. A kormánypárti szavazók többsége egységes állásponton van, csaknem négyötödük (78 százalék) ellenzi Ukrajna csatlakozását. Nehéz feladat elé állítja azonban a baloldali pártokat a baloldali szavazók megosztottsága, miután ugyanakkora arányban tartják elfogadhatatlannak (44 százalék) Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, mint amekkora arányban támogatnák azt (44 százalék). Ráadásul a radikális jobboldali ellenzék, a Mi Hazánk szavazótábora is egyértelmű véleményen van a kérdésben, 81 százalékuk ellenzi az ukránok belépését.

 

Még a kormány álláspontjával általában szemben álló fővárosiak 54 százaléka sem ért egyet az ukrán csatlakozással, szemben a budapestiek kevesebb mint harmadával (harminc százalék), akik egyetértenek. Kiemelik, hogy nincs olyan egyéb társadalmi csoport (nem, életkor, településtípus alapján), amely támogatná a szomszédos ország belépését.

 

Kérdés a nemzeti konzultációban

A Nézőpont Intézet a felméréshez készített elemzésében rámutatott, hogy a magyar kormány most kezdődő nemzeti konzultációjának tizenegy kérdése közül az egyik a háborúban álló Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozására vonatkozik.

Míg az unió brüsszeli vezetése egyre sürgeti az ukránok csatlakozási tárgyalását, a magyar kormány nem támogatja azt, amíg a kárpátaljai magyar kisebbség jogai sérülnek.

Az elemzés szerint nagy változtatásokra lenne szükség ahhoz az ukrán vezetés részéről, hogy ez az álláspont megváltozzon.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.