Vigyázat! Holnap lesz újra havazás, de ónos eső is! + videó

Nagyon óvatosan közlekedjen mindenki. Holnap a havazás után egyre több helyen lesz nagyon veszélyes ónos eső, ráadásul jelentős mennyiségben.

Forrás: MTI, MET2023. 11. 29. 17:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence időjárását a következő 36 órában a nyugat felől érkező melegfront határozza meg, amelyből többfelé várható csütörtökön csapadék jórészt eső formájában, de sok helyen vegyes halmazállapotú csapadék; ónos eső, havas eső is lehet, míg az Északi-középhegységben estig havazás várható. Szerda estig az ország nagy részén gyengén felhős időre számíthatunk, már keleten is egyre jobban szakadozik, vékonyodik a felhőzet. Csapadék nem valószínű.

Az Északi-középhegységben estig, a főváros térségében pedig kezdetben havazás valószínű. Napközben az utóbbi területeken a halmazállapot átvált ónos esőre, havas esőre, majd esőre (Forrás: Met.hu)

Éjjel dél, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, csütörtökön már jórészt mindenütt erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Hajnaltól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, ott már gyenge eső, ónos eső is lehet. A csapadékzóna északkelet felé halad tovább.

Az Északi-középhegységben estig, a főváros térségében pedig kezdetben havazás valószínű. Napközben az utóbbi területeken a halmazállapot átvált ónos esőre, havas esőre, majd esőre.

Az Északi-középhegységben csak estétől valószínű ónos eső, amely a halmazállapot-váltás során átmenetileg másutt is lehetséges.

A délies szél mérséklődik, csütörtökön csak estétől erősödik meg délkeleten.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -2 fok között várható. A kezdetben kevésbé felhős, hófödte tájakon ennél jóval hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön északkeleten -2, +5, másutt 6, 11 fok közé emelkedik.

A Galyatető ma délután, a hőmérséklet -6 fok, a hóvastagság 10-15 cm, íme:

 

Csodás havas-zúzmarás táj ma délelőtt Dobogókőről, íme:

 

Rendkívül csúszós utakra figyelmeztet a katasztrófavédelem

A csütörtökre várható havazás és ónos eső miatt a helyenként csúszós, jeges utakra, a csökkent látótávolság veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben azt ajánlják az autósoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat honlapján, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján.

Arra is figyelmeztetnek, hogy mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljen útra.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot, továbbá használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t – olvasható a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére csütörtökre.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták, csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon előfordulhat gyenge ónos eső is, majd napközben az ország nagy részén eső lesz a jellemző.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.