Zsigmond Barna Pál: Európa jelenlegi helyzete súlyosan megromlott

„Európa jelenlegi helyzete súlyosan megromlott” – írta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésében, amelyben a Budapesti Gazdasági Egyetem konferenciájáról számolt be. Zsigmond Barna Pál az eseményen az Európai Unió közelmúltjáról és jelenéről tartott előadást.

Forrás: MTI2023. 11. 16. 15:24
Fotó: Reka Molnar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2015-ös migrációs válság óta elszabadult a pokol az európai nagyvárosok utcáin. Szinte mindennaposak a terrorcselekmények, állandósult a terrorveszély, megszaporodtak a nők elleni erőszakos cselekedetek – idézte az előadásában elhangzottakat Zsigmond Barna Pál. Az államtitkár a súlyos veszélyek között sorolta fel a Nyugat-Európában erősödő antiszemitizmust, a Hamász terrorszervezet mellett kiálló migránsokat, akik náci jelszavakat skandálnak utcai tüntetéseken. „Ma már Közép-Európa a legbiztonságosabb hely zsidó honfitársaink számára” – tette hozzá.

Mint írta,

aggasztóak azok a folyamatok, amelyek felboríthatják Európa egyensúlyát, visszavetik a világgazdaságban elfoglalt helyét és geopolitikai befolyását, emellett jelentős mértékben csökkentik a polgárok biztonságérzetét és komoly fenyegetést jelentenek a tagállamok biztonságára. Elhomályosodnak az európai integráció lényegéből fakadó vívmányok, amelyeknek az európai emberek jólétét és mindennapi életminőségét kellene szolgálniuk – tette hozzá.

„Egy versenyképességében és gazdaságában meggyengült Európát látunk, amely jelentős migrációs kihívással és ebből következően komoly terrorfenyegetettséggel néz szembe” – hangsúlyozta az államtitkár. Az unió reflexválaszai nem megfelelőek a kialakult helyzetben – tette hozzá. Megítélése szerint Brüsszelben a szerződéseket nem mindig tartják tiszteletben, és a válságokat nem valódi megoldások keresésére használják, hanem a brüsszeli intézmények további hatáskör-bővítésére.

„Magyarország feladata, hogy utat mutasson, hogy Európa és az Európai Unió visszataláljon gyökereihez” – emelte ki az államtitkár. Felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak végre fel kell ismernie, hogy az intézményei vannak polgáraiért és nem a polgárok a brüsszeli bürokratákért.

Az államtitkár szerint az EU megreformálható és visszaterelhető az alapító atyák által is kijelölt irányba. Azaz prosperáló, gazdaságilag erős és egységes, szuverén nemzetállamokból álló Európa irányába, szemben a birodalmi álmokat dédelgető, mozgástérszűkítő föderalista elképzelésekkel – zárta bejegyzését a politikus.

Borítókép: Zsigmond Barna Pál (Forrás: Zsigmond Barna Pál Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.