Eperjes Károly Sopron új díszpolgára

Sopron közgyűlése 2023-ban Sopron város díszpolgára címet adományozott Eperjes Károlynak. A hegykői születésű, gimnáziumi tanulmányait Sopronban végző, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt a pályája ugyan messzire repítette, de a szülőföldhöz való kötődése máig eleven.

Forrás: Kisalföld2023. 12. 25. 9:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eperjes Károly a díjátadón elmondta, meglepve, de különösen nagy örömmel fogadta az elismerést. 

Mivel Hegykő és Budapest után ez a harmadik díszpolgári címem, tudom, hogy ez innentől kezdve fokozottabb jelenlétet igényel a részemről. Igyekszem ennek a nem terhes, inkább áldott felelősségnek megfelelni. Megjegyzem, hetvenéves vagyok, idén erőmön túl vállaltam Sopronban munkát. Jövőre, bár még nem látszik a program vége, nem szeretnék ennyire leterhelődni

– mondta Eperjes Károly, majd hozzátette, nagyon sokaknak tartozik hálával, hogy a díszpolgári címig eljuthatott. 

Annyian vannak, hogy név szerint nem említem meg őket, hogy nehogy bárkit kifelejtsek. Tanárainknak, orvosainknak, papjainknak, osztálytársainknak és sok mindenki másnak tartozom hálával és köszönettel. Szeretettel gondolok mindnyájukra

– tette hozzá a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki jelenleg a Nagy Viktor rendezésében színpadra kerülő Legyetek jók, ha tudtok című darabban Néri Szent Fülöp szerepére készül. A próbák a héten megkezdődtek, a bemutatót 2024. január 27-re tervezik.

Színészi karrier

Eperjes Károly a színészi pályáját Major Tamás és Székely Gábor tanítványaként kezdte 1976-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a mestereitől áthatott színészi ethosz nemcsak pályakezdését, hanem egész pályafutását is nagymértékben meghatározta. Így kezdte színészi hivatásának gyakorlását a kaposvári Csiky Gergely Színházban, majd a „kaposvári iskolához” tartozó mestereit követve előbb a budapesti Nemzeti Színház, majd a Katona József Színház tagja lett.

Eperjes Károly, Sopron új díszpolgára áldott, békés ünnepeket kíván mindenkinek (Fotó: Szalay Károly)

Ugyanebben az időszakban kezdődött filmszínészi karrierjének felívelése, amely során legemlékezetesebb szerepeit három rendezővel való együttműködése hozta el neki. Jelentős szerepeket kapott Szabó István, majd Bereményi Géza alkotásaiban. Szinte minden filmzsánerben otthonosan mozogva nyújtott emlékezetes alakításokat, Tímár Péter szatirikus filmjeiben éppúgy, mint ahogy remek figurát formált főszereplőként a Hippolyt 1999-es új feldolgozásában is. Ugyancsak maradandó értékek filmes pályájának azon szerepei, amelyekben a nyolcvanas, kilencvenes évek magyar valóságának kisember figuráit formálta meg.

Rendező és művészeti vezető

A színház és a film világát Eperjes Károly nemcsak színészként ismeri, jelentős szerepet vállalt művészeti vezetőként a veszprémi, a soproni és a Pesti Magyar Színház irányításában. Oktatói tevékenysége is jelentős: 2016-ban nevezték ki osztályvezető tanárnak a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. A Soproni Petőfi Színházhoz és a soproni közönséghez ezer szál fűzi. Emlékezetes alakítást nyújtott a Peer Gynt Gomböntőjeként és az Isten komédiása című ősbemutató két szerepében, rendezte a nagy sikerű Hippolyt és Chicago, valamint a Rómeó és Júlia előadásokat. Filmrendezőként irányította színészkollégái munkáját saját filmjében, a Magyar passióban, emellett rendszeres résztvevője pódiumszerepléseivel a soproni képzőművészek tárlatainak.

 

Eperjes Károly számos szakmai és társadalmi elismerésben részesült eddigi alkotói pályája során: Kossuth- és Jászai-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára, birtokosa a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének és a Magyar Filmakadémia életműdíjának, elnyerte a Széchenyi-örökség okmánydíját, a Magyar Művészeti Akadémia pedig rendes tagjává választotta. Ehhez csatlakozott most Sopron is a díszpolgári címmel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.