Jelentősen emelkednek a lottónyeremények az újévben

Adómentessé válnak a nyeremények, ennek köszönhetően jöhet a soha nem látott emelkedés.

2023. 12. 27. 20:47
Budapest, 2019. március 22. Lottószelvények a Szerencsejáték Zrt. Csalogány utcai lottózójában Budapesten 2019. március 22-én. Minden idõk harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint a tét az Ötöslottó hétvégi sorsolásán. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, magasabb összegű lottónyereményeket hozhat az újév Magyarországon. – Jelentősen növekedni fognak ugyanis az elnyerhető pénznyeremények 2024. január 1-jétől – erről tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. a Világgazdaságot. A pozitív változás oka az adótörvények módosítása, január elsejétől ugyanis adómentessé válnak a lottónyeremények, így a játékok alapárának emelése nélkül jöhetnek a magasabb nyeremények. 

– A jelenlegi szabályozás szerint a nyeremények minden esetben az szja-törvény szerint adóznak. Ez azt jelenti, hogy 15 százalékos levonás terheli a nyereményt. Ennek azonban nem a nyertesnek kell eleget tennie. Ő ugyanis eleve nettósítva kapja meg az összeget, vagyis a befizetési kötelezettséget előzetesen már levonják. Így a játékost a nyereménye után további adófizetési kötelezettség nem terheli. Csakhogy januártól a lottónyeremények bruttó összegében következik be változás. A parlament november 21-én ugyanis elfogadta a kormányzati előterjesztést a 2024. január 1-jétől érvénybe lépő adóváltoztatásokról, amelynek értelmében az újévtől a lottónyeremények személyijövedelemadó-mentességet élveznek – foglalta össze cikkében a Világgazdaság. 

A Szerencsejáték Zrt. ezenfelül azt is ismertette, hogy pontosan melyik játékot érinti a fejlemény. Eszerint

  • az Ötöslottó, 
  • a Hatoslottó,  
  • a Skandináv lottó,  
  • az Eurojackpot,  
  • a Luxor,  
  • a Joker,  
  • a Kenó  
  • és a Puttó esetében 
    minden nyerőosztályban lényegesen meg fog növekedni a várható nyeremény. Azt ugyanakkor nem árulták el, hogy pontosan mennyivel. Így egyelőre nem tudni, hogy a felszabadult 15 százalékos szja-részt teljes egészében átengedik a nyerteseknek vagy annak csak egy részét. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy utóbbiról van szó, mert azt kifejezetten meg is erősítette a társaság, hogy az alapjátékár változatlan marad. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.