Lánczi Tamást jelöli a miniszterelnök az új Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének

Értesüléseink szerint január közepén teheti le az esküt.

2023. 12. 28. 14:25
Lánczi Tamás
Budapest, 2016. július 19. Lánczi Tamás, az alapítvány vezetõ elemzõje a Századvég Alapítvány Merre tart Európa? - A Project 28 kutatás eredményei címû konferenciáján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2016. július 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök Lánczi Tamás politikai elemzőt, az MTVA online igazgatóját kérte fel az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk érdeklődésére Lánczi Tamás megerősítette az értesülést. Úgy tudjuk, hogy az elnök az esküjét várhatóan január közepén Novák Katalin köztársasági elnök előtt teheti le a Sándor-palotában.

Az új intézmény létrehozásáról szóló törvényt december 12-én fogadta el az Országgyűlés, és a köztársasági elnök aláírását követően december 21-én hirdették ki. A nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény alapján az új hivatal az alkotmányos önazonosság védelme érdekében elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató autonóm államigazgatási szerv lesz, amely

február 1-jén kezdi meg működését.

A hivatal vezetőjét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre.

Értesüléseink szerint a miniszterelnök által javasolt elnök Lánczi Tamás politológus, volt miniszteri kabinetfőnök, később a Századvég igazgatója, a Figyelő főszerkesztője, majd a XXI. Század Intézet igazgatója, jelenleg az MTVA online igazgatója és a 48 perc című műsor házigazdája.

A hivatal létrehozásának oka, hogy Magyarország szuverenitását egyre gyakrabban éri jogellenes támadás. Évek óta tetten érhető befolyásszerzési kísérletek történnek, amelyek során külföldi szervezetek és személyek a saját érdekeiket igyekeznek érvényesíteni az országban, szemben a magyar érdekekkel és szabályokkal. A 2022-es országgyűlési választási kampányban az egységes baloldalhoz több millió amerikai dollár érkezett külföldről.

Borítókép: Lánczi Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.