Megijedt a választási törvénytől Karácsony, ellenzéki összefogást sürget

A főpolgármester az új választási törvény miatt úgy érezheti, hogy fogy körülötte a levegő.

2023. 12. 12. 20:41
KARÁCSONY Gergely; SZABÓ Rebeka
Budapest, 2019. október 11. Karácsony Gergely közös ellenzéki fõpolgármester-jelölt, Zugló polgármestere a kerületi önkormányzat folyószámlájának kivonatát mutatja Szabó Rebeka zuglói alpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján az önkormányzat épülete elõtt 2019. október 11-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ezt is ránk erőszakolják, megszavazta a Fidesz a budapesti választási szabályok átírását” – jelentette ki közösségi oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely magabiztosan hozzátette: „hát, akkor így fogjuk legyőzni őket”.

A jogállamiság fogalmának fejtegetése után a főpolgármester arról írt, hogy szerinte a kormány aránytalan választási rendszert hozott létre az ellenzéknek Budapesten, amivel a választók többségének támogatása sem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget sem a Fővárosi Közgyűlésben. Ezt a négy éve tartó Budapest-ellenes politika újabb fejezetének nevezte. Kijelentette: 

tárgyalásra hívja az ellenzéki együttműködés pártjainak vezetőit, hogy zárják le a közös indulással kapcsolatos tárgyalásokat.

„Tudjuk, hogy csak azért hisztizik, mert a nullaszázalékos pártja így önállóan nem szerez mandátumot” – jegyezte meg a Facebook-bejegyzéshez fűzött kommentjében a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel hozzátette: ez lehet, hogy Karácsony Gergelynek szomorú, „de a magyar demokráciának örömünnep lenne, ha támogatottság nélküli, valójában nem is létező pártok nem kerülnének be a fővárosi döntéshozatalba!”.

Veszélyben Karácsony pártja

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az Országgyűlés keddi ülésén a képviselők többsége 135 igen, 40 nem, 6 tartózkodás mellett megszavazta a fővárosi választási szabályok módosítását.

Ennek értelmében a közgyűlés tagjait ezután listán választják meg.

Novák Előd a parlamenti vitában azzal indokolta a javaslatot, hogy szerintük nem igazságos, hogy míg vidéken, a vármegyei közgyűlésekben arányos választási rendszer van, a fővárosban „torz, igazságtalan, antidemokratikus” választás alapján kerülnek a képviselők a közgyűlésbe.

A javaslat célja Novák szerint, hogy megfékezzék a 0,5 százalékos Párbeszéd túlhatalmát Budapesten, hiszen úgy van a pártnak Karácsony Gergely személyében főpolgármestere és több kerületben alpolgármestere, hogy nincs mögöttük tényleges társadalmi támogatottság.

Borítókép: Karácsony Gergely és Szabó Rebeka (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.