Rejtélyes immunválaszra bukkantak a Pfizerrel és Modernával oltottak egy részénél

Egy tanulmány megállapította, hogy a Covid elleni mRNS-vakcinák néha nem szándékos immunválaszhoz vezettek, mivel a vakcina szervezet általi olvasásának módja hibás volt.

Forrás: Világgazdaság, Pénzcentrum2023. 12. 09. 17:42
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a Covid elleni mRNS-vakcinával oltott emberek több mint 25 százalékánál váratlan immunválasz lépett fel, ami annak a hibának a következménye, ahogyan a vakcinát a szervezet értelmezte – írta  Pénzcentrum cikke után a Világgazdaság.

Ennek ellenére az adatok szerint nem keletkezett káros hatás.

A Moderna és a Pfizer mRNS-vakcinái a genetikai anyag egy szekvenciáját használják arra, hogy a szervezetet egy bizonyos fehérje előállítására utasítsák, amely biztonságosan utánozza a fertőzést. A cambridge-i kutatók felfedezték, hogy ezek a vakcinák nem voltak hibátlanok, és esetenként a tervezett Covid-tüske helyett nem tervezett fehérjék termelődését eredményezték, amelyek szimulálják a fertőzést és beindítják az antitestek termelődését. 

A Nature folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az mRNS-sel oltottak 25-30 százalékánál történt hibás kódolás.

Igaz, a vakcinakód ártalmatlan volt és nem okozott problémát, a kutatók szerint a jövőben más betegségek vagy fertőzések mRNS-vakcinái potenciálisan ahhoz vezethetnek, hogy a szervezetben aktív fehérjék termelődnek majd.

Ilyen esetben a vakcina nemcsak hogy nem a megfelelő fehérjét állítaná elő, hanem egy gazember fehérje létrehozását is eredményezhetné. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a Covid-vakcinák esetében nincs bizonyíték arra, hogy ez megtörtént volna, és biztosítanak arról, hogy más mRNS-terápiákkal végzett kísérletek során az ilyen problémákat idejekorán felfedeznék írta a Pénzcentrum.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.