Romantikus, ámbár erősen kaotikus reggelre ébredt Budapest + képek

Teljes szétesés Budapesten, de a fővárosiak összefognak, miközben az agglomerációban nincs áram.

Forrás: Magyar Nemzet2023. 12. 07. 11:58
null
Budapest, 2023. december 7. Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lehel tér, metróállomás. Köszönjük, hogy a BKV-t választották! – hangzott csütörtök reggel a 14-es villamoson az unalomig ismert szöveg, mire egy ázott utas félhangosan, elégedetlenül válaszolt: – Nem mintha lett volna más választásom!

Ebből aztán kedves csevej következett, amíg a villamos be nem állt a megállóba, majd egy idős nőnek segített valaki, hogy biztonságban, különösebb fennakadás vagy megcsúszás nélkül szálljon le a járműről.

 A 14-es villamos csütörtök hajnalban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Egy lila kabátos nő éppen felért az aluljáróból, neki akart segíteni egy fiatalember, hogy egy csúszós-latyakos részen egyben átkeljen a négy-öt szatyorral az alkarján, azonban a hölgy hálás mosollyal intett felé, megoldja. A piros kabátos férfi ennek ellenére megtette mellette a húszlépésnyi távolságot, hogy ha mégis baj történne, azonnal tudjon reagálni. 

Férfi havat lapátol egy behavazott budapesti utcán 2023. december 7-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Szépnek szép, csak utcára ne kellene kimenni! – méltatlankodott az egyrészt hófödte, másrészt sárban úszó kutyafuttatóban egy nő a társának, mire az vissza kissé cinikusan: – Romantikus! – miközben pár méterre tőlük valaki éppen kesztyű nélkül, meztelen kézzel lapátolta le a havat az autója szélvédőjéről. 

Behavazott autók Budapest belvárosában 2023. december 7-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Korábban a  Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy nehéz éjszakán van túl a BKK, a havazás miatt már éjszaka változtatni kellett néhány buszjárat útvonalán, a BKK Info tájékoztatása szerint a 922-es éjszakai járat az Országos Korányi Intézet és Budakeszi, Dózsa György tér között nem közlekedett, a 972-es és a 972B jelzésű éjszakai járatok útvonalát pedig módosítani kellett az időjárás miatt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Reggelre sem lett jobb a helyzet, a H6-os HÉV Tököl és Ráckeve között nem közlekedett áramellátási hiba miatt 05.34-ig, a kimaradt szakaszon pótlóbuszok szállították az utasokat. A hibát azóta már elhárították, ismét teljes vonalán jár a HÉV.

A hóesés a 3-as villamost is érinti, az Ecseri út metróállomás és a Nagykőrösi út/Határ út között nem közlekedik járműhiba miatt, pótlóbuszra kellett átszállniuk az utasoknak. Azonban biciklivel sem sokkal jobb a helyzet, az utcai hókotrók a biciklisávokra tolják a havat, erről videó is készült.

Úgy tűnik, az agglomerációban sem sokkal jobb a helyzet, ugyanis áramszünet van Pest megye több településén is az időjárási körülmények miatt, az E.ON térképén könnyen nyomon követhető, hogy hol maradtak áram nélkül a lakosok. Piliscsabán például dél körül várható áram a polgármester beszámolója szerint. Farkas András mindenkit arra kér, hogy ha tud, segítsen az időseknek és a szomszédainak. 

A Pilisben néhol már a 30 centimétert közelíti a hóréteg vastagsága.

Borítókép: Havazás Budapest belvárosában 2023. december 7-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.