Tizenötmilliót hozott a konyhára két telefonhívás

A bűncselekményben egy 14 éves fiú is érintett.

2023. 12. 12. 8:54
Forrás: Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyintézőnek adták ki magukat azok a banki csalók, akik 2023 márciusában telefonon értesítettek egy debreceni céget arról, hogy gyanús tranzakciót észleltek a számlájukon. A rendőrség közleménye szerint 

a feltételezett elkövetők, akiket most gyanúsítottként hallgattak ki, elkérték az áldozatuk részére SMS-ben érkező megerősítő kódot, majd tízmillió forinttal károsították meg őket. 

A pénzt azonnal egy korábban beszervezett, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakos számlájára utalták. Az 58 éves nőnek az volt a feladata, hogy felvegye a pénzt egy bankban, majd átadja megbízóinak.

A hatóság tájékoztatása szerint egy berettyóújfalui nő 2023 augusztusában nagyon hasonló hívást kapott a „bankjától”. A csalóknak sikerült megtéveszteniük, közel négy és fél millió forintot emeltek le a számlájáról. – Ezt a pénzt ugyancsak szabolcsi lakosok számláira utalták. 

Az egyik számlatulajdonos egy 38 éves nő volt, míg a másikat a 14 éves fiának nyitották. A csalók a két számlára csaknem másfél millió forintot utaltak, amelyet anya és fia közösen vettek fel egy pénzintézetben. A fennmaradó hárommillió forintot a rendőröknek még a számlákon sikerült lefoglalniuk

 – olvasható a közleményben.

Mint írták, a berettyóújfalui rendőrök az anyát és a fiát, míg a debreceni nyomozók az 58 éves nőt hallgatták ki gyanúsítottként, pénzmosás bűntett miatt kell felelniük.

A közleményben hangsúlyozták, a Mátrix projekt jegyében a rendőrség bűnmegelőzési és -felderítési munkát végez. – Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy mindig érdemes gyanakodni, ha valaki könnyű pénzkereseti lehetőséget kínál. Pénzmosóként közreműködni egy ilyen bűncselekményben törvénybe ütköző és büntetendő, függetlenül attól, hogy van-e tudomásunk az összeg eredetéről – írta a rendőrség.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.