Tovább gyülekeznek a viharfelhők a főváros balliberális vezetése körül

Budapest 55 milliárdos hitellel fut neki a 2024-es évnek, Karácsonyéknak sikerült áttolniuk adósságuk egy részét a jövő évre. Az továbbra is rejtély, hogy hová tűnt a jobboldali városvezetés által a kasszában hagyott több mint kétszázmilliárd forintos tartalék.

2023. 12. 27. 7:40
Fotó: ERDOS LASZLO Forrás: FB/Karácsony Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest a csőd szélén áll, miután Karácsony Gergelyék eltapsolták az örökségül náluk hagyott kétszázmilliárdos tartalékot – erről szólt a 2023-as év a fővárosban. A város már csak hitelből működik, és az ebből befolyó összegeket sem beruházásra költik, hanem fenntartásra, pont úgy, mint ahogyan állami szinten tette ezt 2010 előtt a Gyurcsány Ferenc vezette kormányzat.

A Budapestet uraló Gyurcsány-emberek megint trükkök százaival éltek, így a főváros vezetése az 55 milliárdos adósságot egy trükkös jogi eljárással át tudta vinni a következő évre, túlélve az idei évet, görgetve maga előtt az adóssághegyet. Budapest most megint ott tart, mint a Demszky-korszakban: kiürítették a kasszát, amit csak évek szívós munkájával lehet visszaépíteni.

 

Budapest roskadozó gazdálkodását most újabb csapás érte

A Kúria döntése értelmében ugyanis Budapestnek meg kell fizetnie a szegényebb településeket támogató szolidaritási hozzájárulást. A legfelsőbb bírói fórum teljes egészében elfogadta a Magyar Államkincstár fellebbezésében előterjesztett érveket, amelyek alapján a kincstár az eddigiek során teljesen jogszerűen szedte be a főváros adótartozását. Ezt a pénzügyminiszter, Varga Mihály írta a Facebook-oldalán, a posztja alatti hozzászólásban. Mint olvashatjuk:

Karácsony Gergelyt tehát bírósági végzés szerint ideiglenesen sem illeti meg védelem az adófizetés alól, be kell tartania a törvényeket, és meg kell fizetnie a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulást.

Kétmilliárddal tartozik a főváros a közlekedési tárcának is

A másik nagy port felverő ügy a napokban a Budapest-bérletről szólt. 2016-ban megállapodás jött létre az agglomerációs feladatok megosztásáról és a finanszírozási feltételekről az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) jogelődje, valamint Budapest önkormányzata között. Ennek értelmében a BKV-jegyeket és -bérleteket a fővároson belül elfogadta a MÁV és a Volán is. A szerződés 2022. évi elszámolása során a felek azonban nem tudtak megegyezni, így egyezség hiányában a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg. Ez pedig olyan következményekkel járhat, hogy a jövőben a nem BKK-s vonatokat, HÉV-eket és buszokat csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni Budapesten és az agglomerációban.

 

Faktorálási trükk: a város hitelből él, és görgeti az adósságot

Karácsony Gergely főpolgármester és városvezetése azt tervezi, hogy az idei kötelezettségeiket áttolják a jövő évre, és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nevében banki faktorálási eljárással ötvenmilliárd forint értékben adósítják el a fővárost. Eközben a nyáron Karácsony Gergely prémiumként mintegy háromszázmillió forintot osztott szét az emberei között.

A faktorálásnál a nehéz anyagi helyzetben lévő gazdálkodó szervezet eladja egy pénzügyi szolgáltatónak, a faktorcégnek az aktív számlaköveteléseit. Ez a módszer azonban korántsem veszélytelen, hiszen azt eredményezi, hogy a főváros csupán egy másfajta hitelből finanszírozza magát, miközben az adósságokat átmenetileg a bankok vállalják. Az eljárás eredményeként egy adósságspirál kezdődhet, amibe bekerülve a budapestieknek kell majd fedezniük a felvett kölcsönök kamatait.

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, Karácsony Gergely a főváros pénzügyi helyzetéről beszélt az ATV műsorában, a helyzet pedig annyira rossz, hogy Budapest főpolgármestere csak vulgáris kifejezéseket használva tudta leírni. Amikor szóba került Budapest pénzügyi helyzete, a főpolgármester azt mondta:

A város pénzügyi helyzetéről sokat beszéltünk a műsorban, ez a béka segge alatt van.

 

De hova tűnt a pénz?

Miközben Karácsony Gergely a kormányt okolja Budapest kivéreztetéséért, Tarlós István 214,2 milliárd forintos megtakarítással adta át a főváros vezetését 2019-ben a baloldali főpolgármesternek.

Ráadásul a főváros adóbevételei azóta számottevően növekedtek, ugyanis

2021-ben húszmilliárd, tavaly harmincmilliárd forinttal, idén pedig 76,4 milliárd forinttal több az iparűzési adóból származó bevétele Budapestnek a korábban tervezetthez képest.

 

Borítókép: Karácsony Gergely (Forrás: Facebook/Karácsony Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.