Ujhelyi István beszólt a DK-soknak, szerinte visszaépült valami a jogállamból

A volt szocialista EP-képviselő szerint a kormánynak esze ágában sincs emelni a tanárok bérét. Januártól egyébként legalább tíz százalékkal emelkednek a pedagógusbérek.

2023. 12. 18. 7:32
Borítókép: Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt alelnöke, a párt európai parlamenti képviselője az Országgyűlés Irodaházában 2017. augusztus 3-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek advent harmadik vasárnapján Ujhelyi István. A már független EP-képviselő a hosszú Facebook-bejegyzésében a pedagógusok béremeléséről és arról a 10,2 milliárd eurós támogatásról írt, melyhez hazánk hosszú idő után végre hozzájuthat. Örül a volt szocialista képviselő, hogy  

„bár a teljes kohéziós keretből még további 6,3 milliárd euró, a feljogosító feltételeknek való megfelelés hiánya miatt plusz 2,6 milliárd euró, valamint a helyreállítási alapból összességében nagyságrendileg további 10,4 milliárd euró vár még feloldásra – vagyis az Orbán-kormány megfelelő teljesítésére –, az Európai Bizottság e heti döntésének értelmében az eddig zárolt pénzekből 10,2 milliárd euró támogatáshoz mostantól hozzáférünk”.

„Végre! Ezt mindenképpen pozitív eredményként kell értékelni, mégpedig azzal együtt, hogy a Fidesz egyelőre kénytelen volt visszavonulót fújni a bírósági rendszer befolyásolására készült tervéből. A NER által leuralt Magyarország ettől még nem lett egy csapásra jogállam, de legalább valami visszaépült belőle” – fogalmazott Ujhelyi, aki szerint a kormánynak ezután minden más, az EU által támasztott követelést azonnal teljesítenie kell a többi forrás feloldása érdekében, hiszen „nem pofára adják a pénzt”, másfelől a most felszabadított pénzből azonnali hatállyal rendezniük kell a régóta ígérgetett és elmaradása miatt Brüsszelt hibáztató pedagógusbér-emelést.

A baloldali EP-képviselő a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának is odaszúrt, megemlítette, hogy 

az ellenzéki »árnyék-külügyminiszter« meglehetősen udvariatlan és felelőtlen módon azt nyilatkozta nemrég, hogy én csak alaptalan folyosói pletykákra hagyatkoztam, amikor néhány hete bizonyos uniós források várható megérkezéséről beszéltem, nyilván most együtt örül velem annak, hogy végre az Orbán-rezsim teljesítette az Európai Unió által feléjük támasztott feltételek egy részét, és emiatt valóban érkeznek már bizonyos pénzek.

Ujhelyi szerint egyébként a kormánynak esze ágában sincs emelni a pedagógusok bérét, ezt pedig arra alapozza, hogy Orbán Viktor azt mondta, 

amikor majd a pénz tényleg megvan, akkor dönt a magyar parlament arról, hogy mennyi menjen belőle a pedagógusok béremelésére, a kisvállalkozások támogatására, energetikai korszerűsítésre. 

A volt szocialista politikus szerint mindez pedig azt jelenti, a kormánynak esze ágában sincs bért emelni. De 

szerencsére a Soros-alapítványokhoz köthető civil szervezeteknek gyűjtő, hivatalosan be nem jegyzett Egységes Diákfront épp kongresszust tart, Ujhelyi pedig  közölte: „Ne gondoljátok, hogy a NER-könnygáz elhomályosította az éleslátásukat!”

 kormány korábban azt ígérte, hogy 2025. január 1-től a pedagógusbérek elérik majd a diplomás átlag nyolcvan százalékát, 2024. január 1-től pedig 72 százalékát. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter most úgy fogalmazott:  – Ha megkapjuk a pénzt, akkor 2024. január 1-jével meg tudjuk emelni a pedagógusok bérét. Nagyon jelentős emelésről van szó, közel bruttó hétszázezer forintos átlagbérről beszélnénk.

Az egyébként biztos, hogy január elsejével tíz százalékkal emeli a kormány a pedagógusok bérét, ez az összeg növekedhet tovább. 


Borítókép: Ujhelyi István (Fotó: MTI/Kovács Attila)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.