Változni fognak a rendszámokkal és a jogosítványokkal kapcsolatos eljárások

A közúti közlekedést érintő ügyintézés, illetve a vezetői okmányok kiadásával és visszavonásával kapcsolatos eljárásokon tervez változtatni a kormány. Az ideiglenes és egyedi rendszámok kiadásának folyamata is átalakul, a jogosítványok honosításánál változások várhatók – olvasható egy társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetből.

2023. 12. 06. 18:13
null
Budapest, 2013. október 1. Okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablak a Hegyvidék Központban 2013. október 1-jén. Ezen a napon adták át az országban az elsõ okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablakot, amely azt az új külsõt, arculatot mutatja, amely minden kormányablakra jellemzõ lesz. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legnagyobb változás a központi okmányiroda kizárólagos illetékességi körének kiterjesztése lesz a közúti közlekedési ügyintézéssel kapcsolatban – olvasható a rendelettervezetben. Várhatóan az alábbi feladatok tartoznak majd kizárólagosan az okmányiroda hatáskörébe:

  • az egyénileg választott rendszámok engedélyezése és legyártatása,
  • az ideiglenes rendszámok kiadása, beleértve a különleges rendszámokat is,
  • a külföldi vezetői engedélyek honosítása,
  • mozgásukban korlátozott személyek parkolási igazolványainak elektronikus úton történő pótlása és cseréje.
  • A külföldi vezetői engedély honosítási kérelmeit kormányablakokban is benyújthatják az érintettek.

Ezentúl az okmányiroda hatáskörébe kerül a mozgásukban korlátozott személyek parkolási igazolványainak elektronikus úton történő pótlása és cseréje. A rendelet lehetőséget biztosít a külföldi vezetői engedély honosítási kérelmeinek kormányablakokban történő benyújthatására is.

Várhatóan 2024. március 1-jén lép hatályba a rendelet, 2023. december 13-ig várja az észrevételeket a társadalmi egyeztetésen az előterjesztő Igazságügyi Minisztérium.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.