A szélviharok jótékony hatása: nagyot javult a levegő minősége hazánkban

Szombaton sehol sem mértek veszélyes minőségű levegőt.

Forrás: MTI, VIlággazdaság, Hungaromet2024. 01. 14. 13:50
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javult a levegő minősége az országban – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) vasárnap közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból –  adta hírül a Világgazdaság. A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. 

 

Néhány városban azonban hagyott maga után kívánnivalót a levegő minősége

Bár sehol nem mértek veszélyes minőségű levegőt, de továbbra is egészségtelen Ajka, Sajószentpéter és Miskolc levegője. Tizenkét település – Sopron, Sarród, Győr, Tatabánya, Várpalota, Kaposvár, Pécs, Budapest, Putnok, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Nyíregyháza – levegőjének minősége kifogásolt, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

Mindez arra vezethető vissza, hogy a hét közepén a szálló por miatt az ország több pontján veszélyes volt a levegő minősége, így a Sajó völgyében, valamint Nyíregyházán és Kaposváron. Pécs, Szeged, Győr, Tatabánya és Hernádszurdok levegőjének minősége pedig egészségtelen minősítést kapott.

 

Innentől már csak javul a levegő, de nem mindenütt

Vasárnap a Győr–Békéscsaba vonaltól északra nagy területen lesz erős, a magasabban fekvő területeken viharos a szél, ennek nyomán a levegő minősége az Északi-középhegység keleti felében jelentősen javulhat, míg nyugaton, délnyugaton a nyugodt időjárás hatására újra romlani kezd – derült ki a  HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.

Hétfőn az ország északi felében az erős északnyugati szél hatására kedvezően alakul majd a levegő minősége, de a déli, délnyugati területeken tovább emelkedhet a légszennyező anyagok koncentrációja. A déli határ mentén gyenge csapadék előfordulhat, ami arrafelé mérsékelheti a levegő minőségének romlását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.