A világ tíz legjobb tankja: kitalálja, hányadik helyen végzett a honvédség Leopard harckocsija?

Enyhe kifejezés, hogy nagyon jó lóra tett a Honvédség.

Forrás: Mandiner2024. 01. 21. 18:04
Leopárd 2, harckocsi, honvédség, hadgyakorlat Forrás: Honvédelmi Minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hadsereg sokáig a T-72-es orosz tankokat használt nagy számban, ám egyre több Leopard 2A7 típusú német harckocsi szerepel az állományban. Most a tudas.hu állította sorrendbe a világ legjobb tankjait szúrta ki a Mandiner.

Leopard 2A4HU harcjármű  (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

Íme a lista

  • A lista tizedik helyén a francia Leclerc szerepel, amely 1992-ben állt szolgálatba a francia seregnél, nevét Philippe de Hautecloque-ról, egy II. világháborús hősről kapta, akinek a mozgalmi álneve volt Leclerc. 
  • A kilencedik helyen a K1 Type 88 áll, Dél-Korea egyik büszkesége. Ezt a tankot amerikai mérnökök segítségével fejlesztették ki, és 1988-ban gyártották legelőször.
  • A nyolcadik helyezett az 1998-ban szolgálatba állított brit Challenger 2. 
  • A hetedik helyen Kína következik, méghozzá a T-99 névre keresztelt harckocsival. Az első negyven darab 2001-ben állt hadrendbe. A harckocsi három fős személyzettel rendelkezik. 
  • A lista hatodik helyén áll  2015-ben kifejlesztett orosz Armata T-14. A fejlesztés egyik célja egy univerzális alváz kialakítása volt, amely más célú járművek alapjául is használható. 
  • Az ötödik tank a listán japán fejlesztésű, ez a Type-90. Ez a világ egyik legdrágább harckocsija: egy jármű ára megközelítőleg 7,4 millió amerikai dollár.
  • A negyedik helyet Izrael csípte meg a listán, a Merkava 4 nevű tankkal. A 65 tonnás harckocsi fejlesztését 2001-ben fejezték be és 2003 júliusában jelentek meg először az izraeli hadseregnél. A harckocsi személyzete négy főből áll, de magával vihet még nyolc gyalogos katonát is. Képes mozgás közben is mozgó célokra tüzelni, valamint felveszi a harcot a harci helikopterekkel is.

 

A dobogósok

  • A bronzérmes helyen megint Dél-Korea képviselteti magát, a K2 Black Pantherrel. Fejlesztése még 2006-ban kezdődött, a harckocsi első három prototípusát 2007-ben mutatták be.
  • A lista második helyén egy „nagy klasszikus”, az amerikai Abrams szerepel. Az amerikai általános harckocsi, amely az Egyesült Államok hadseregének fő típusa. 1980-ban állították szolgálatba, három főbb változatát rendszeresítették. Az Abrams páncélzata speciális acélból készült, a páncéltörő rakéták hatásosságát 90%-kal csökkenti. 

A lista aranyérmese pedig a magyar hadsereg által is vásárolt Leopard 2A7.

Amely így a világ legerősebb harckocsijának számít, ezzel kijelenthető: a magyar hadsereg egyértelműen jó döntést hozott, amikor erre a modellre voksolt. Az 1970-es évek elején fejlesztették ki és 1979-ben állították szolgálatba. Ezzel a tankkal váltották le a korábban rendszeresített Leopard 1-et. A német harckocsinál a karbantartást kiemelt szempontként kezelték. Ennek megfelelően a teljes hajtáslánc (a motortól a segédberendezésekig) egy darabban kiemelhető. A tank képes akár hat kilométerre lévő célpontokat is megsemmisíteni.

Borítókép: A Leopard harkocsi (Fotó: Honvédelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.