Márki-Zay elfogadja Lázár ajánlatát

Karácsony reménykedik, az LMP a bevételek megosztását szeretné.

2024. 01. 10. 14:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csak a bevételek megosztásával együtt jó megoldás a vármegyebérlet kiterjesztése Budapestre – ismertette az LMP álláspontját Tetlák Örs azzal a javaslattal kapcsolatban, amelyet Lázár János építési és közlekedési miniszter tett a Budapest-bérlet ügyében. A párt országos elnökségének tagja úgy vélte, ezzel lényegében megvalósulna az LMP által régóta szorgalmazott tarifaközösség, azonban ez csak akkor lenne jó megoldás, ha a főváros méltányosan részesülne a bérletbevételekből.

A politikus kifejtette, olyan elszámolást javasol a kormány és a főváros között, aminek a személyszállítási teljesítmény lenne az alapja. Az ellenzéki politikus azt is felvetette, hogy ne szűnjenek meg a kilométeralapú távolsági bérletek, mert ezek tíz kilométernél rövidebb szakaszokon olcsóbbak a vármegyebérleteknél és segítséget jelentenek azoknak, akik két vármegye között utaznak.

 

Ajánlat a fővárosnak

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden Debrecenben arról beszélt, hogy a kormány és a tárca is megállapodásra törekszik a budapesti közlekedés ügyében, ezért újabb ajánlatot tett a fővárosnak.

A miniszter bejelentette: terveik szerint 

a Budapest-bérlettel lehet majd utazni a Volán- és MÁV-járatokon, amennyiben a vármegye- és az országbérleteket az összes BKK-járaton elfogadják.

Lázár János bejelentése azonban kiverte a biztosítékot Ungár Péternél, az LMP társelnöke szerint a közlekedési miniszter ajánlata a BKK csődjéhez vezetne.

Amit bejelentett Lázár János, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy-másfél millió közlekedő nem fizetné meg a BKK-bérletet, mert érvényes lenne a Lázár-féle koncepcióban az országbérlet vagy a vármegyebérlet, tehát óriási kiesést szenvedne el a BKK, ez egyértelmű csőd

– vélekedett a zöldpárt frakcióvezető-helyettese, aki emellett nagyon furcsának nevezte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester miként is reagált a javaslatra.

Nem volt jó véleménnyel Kanász-Nagy Máté sem, a párt frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: sejtése szerint 

a két politikus „eljátssza a nagy cirkuszt”, és már régen megszületett egy „Lázár–Karácsony-paktum”.

 

Jól fogadta Karácsony Gergely

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kedden délután a közösségi oldalán videóban reagált Lázár János építési és közlekedési miniszter délelőtti, élőben közvetített sajtótájékoztatójára, és többször is hangsúlyozta:

a Lázár János által bejelentett irány jó, csak a részleteken múlik, hogy ez az irány mindkét félnek követhető lesz-e.

Budapest első embere az elkövetkező hetekben egyébként intenzív és konstruktív tárgyalásokra készül, mivel szerinte ez egy óriási lépés abba az irányba, hogy megvalósuljon a 2019-es választási programja.

Ebben a programban szerepelt a 14 évesnél fiatalabbak ingyenes utazása, valamint Budapest és az agglomeráció tarifaközösségen alapuló bérlet- és jegyrendszer kialakítása a városon belüli és városon kívüli szolgáltatásokra.

Már csak az a kérdés, hogy a főpolgármester miért csak a ciklusa végéhez közeledve kezdi meg a tárgyalásokat a 2019-es kampánypontjai teljesítéséhez, illetve miért csak ekkora külső nyomásra.

 

Márki-Zay válaszolt

Márki-Zay Péter is reagált Lázár János bejelentésére, miután a közlekedési miniszter arról is beszélt tegnap: kölcsönös tarifaközösségre tett Budapesten javaslatot, de ez a tarifaközösség minden megyei jogú városnak, amely tömegközlekedést üzemeltet, nyitva áll. Hódmezővásárhely polgármestere erre reagálva a közösségi oldalán közölte: „Vásárhely elfogadja Lázár ajánlatát”, és várják a megállapodás aláírását.

Borítókép: Lázár János és Papp László (képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.