Senki ne induljon útnak, kiadták a narancssárga riasztást + videó

Egyes tájakon havazhat is.

Forrás: MTI2024. 01. 17. 17:24
null
Gádoros, 2021. december 27. Autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esõben a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence időjárását az Irene névre keresztelt ciklon melegfrontja alakítja, hatására átmenetileg jelentősen enyhül az idő, és eleinte még ónos eső, majd egyre inkább eső várható.

Személyautó szélvédőjéről takarítják le a fagyott ónos esőt (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Csütörtök reggelig erősen felhős vagy borult idő várható. Többfelé várható csapadék. Általában eső lesz a fő csapadékforma, de az északkeleti harmadban ónos eső, egészen a határ közelében eleinte még havazás is valószínű, amelyet hajnalra legvégül arrafelé is eső vált.

Kiemelten az Északi-középhegység térségében vastagabb jégpáncél kialakulása valószínű az ónos eső miatt.

Forrás: HungaroMet

 

Másodfokú riasztást adtak ki

Ónos eső veszélye miatt másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szerda délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták,

az érintett járásokban a következő órákban az ónos eső várható mennyisége meghaladhatja az 1 millimétert.

A meteorológiai előrejelzés szerint szerdán délnyugatról északkelet felé – jellemzően kis mennyiségű – vegyes halmazállapotú csapadékkal járó tömbök vonulnak, a legtöbb helyen napközben esőbe megy át a csapadék, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot. Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos eső, illetve fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű.

A térség északi részén, illetve emellett a Nyírségben a kezdeti havazásból legfeljebb 3 centiméteres hóréteg alakulhat ki, de az északi határvidéken 3 centimétert is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága.

Az ónos eső és a fagyott eső mennyisége Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegye északi részein a nap második felében meghaladhatja az 1 millimétert.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt kérte, indulás előtt mindenki tájékozódjon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról és az aktuális útviszonyokról, és aki teheti, ónos eső miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak.

Arra is figyelmeztetett, hogy

mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépjárművel keljen útra. Hozzátette: az ónos eső miatt vezetékek, ágak szakadhatnak le, ezért azt javasolják, ne parkoljanak ezek alá az autósok.

Azt kérte,

a gyalogosok kellő óvatossággal közlekedjenek, és aki kidőlt fát, elszakadt elektromos vezetéket lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

Milyen idő lesz csütörtökön?

Átmeneti csapadékszünetet követően hajnaltól ismét többfelé lehet számítani esőre, záporra, azonban délen zivatar sem kizárt. Csütörtökön délelőtt azonban délnyugat felől szakadozhat, csökkenhet a felhőzet, így az ország délnyugati felén több órára kisüthet a nap.

A déli szél többfelé megélénkül, megerősödik, a Dunántúl magasabb hegycsúcsain viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 2 és plusz 8 fok között várható, mely már az esti órákban beáll, éjszaka fokozatosan enyhül az idő, északkeleten valószínűek a fagypont alatti értékek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön az ország nagy részén 10 és 18 fok között várható, viszont az északkeleti harmadban és esetleg a nyugati határszélen mindössze 2 és 10 fok között alakul a maximum.

Borítókép: illusztráció – autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esőben (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.