Februártól Fejér és Pest vármegye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez

Már csak Budapest van hátra.

Forrás: MTI2024. 01. 31. 18:19
null
Budapest, 2023. március 27. Új mentõautók az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) Markó utcai központja elõtt 2023. március 27-én. Tovább folytatódik a mentõszolgálat 2010-ben megkezdett korszerûsítése, most újabb 33 mentõautó beszerzésére nyílt lehetõség 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február elsejétől Fejér és Pest vármegye is csatlakozik az új, egységes egészségügyi alapellátási ügyeleti rendszerhez – tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat. A szervezet kiemelte: 

az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is az 1830.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégéken és ünnepnapokon pedig egész nap hívható. Az ügyeleti telefonszám felhívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon.

Mint azt Takács Péter egészségügyi államtitkár a lapunknak adott interjúban elmondta, a lakosság általában véve elégedett az új ügyeleti rendszerrel. Szavai szerint nem titkolt 

céljuk volt az ellátórendszer tehermentesítése, mert nagyon sok az indokolatlan orvos-beteg találkozás, akár ügyeleti időben is. Pedig az esetek 10-15 százalékában a telefonos tanácsadás is elegendő lenne. 

Az indokolatlan mentővonulások száma majdnem 20 százalékkal mérséklődött, így sokkal kisebb eséllyel vonul ki a mentő úgy valahová, hogy valójában nincs is rá szükség. Továbbá a sürgősségi osztályok is tehermentesültek, esetükben nagyjából 15 százalékkal csökkent a betegforgalom.

Elsőként – tavaly februárban – Hajdú-Bihar vármegyében vezették be az új ügyeleti rendszert, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Heves, Tolna, Csongrád-Csanád, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Vas és Zala vármegye is csatlakozott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.