Gazdátlanok a Főkert által fenntartott közterületek

Az utóbbi időben áldatlan állapotok állandósultak a Főkert által fenntartott, egykoron jobb napokat is megélt parkokban.

2024. 01. 26. 9:13
null
20210531 Budapest Illusztráció A Vadvirágos Budapest program keretein belül kialakított - rovarbarát, vadvirágos, városi kaszálók - Méhlegelők a főváros területén Fotó: Nagy Zoltán NZ Metropol Fotó: Nagy Zoltan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes józsefvárosi közterület állományra a gazdátlanság és az elhanyagoltság jellemző Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő szerint. A politikus a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, az elmúlt években a kosz, a szemét és az áldatlan állapotok állandósultak a Főkert és az önkormányzat által fenntartott közterületeken. 

A probléma okát maga a baloldali városvezetés generálja. A fővárosi városvezetésnek ugyanis látszik az az eltökélt szándéka, hogy itt, a VIII. kerületből egy hajléktalanellátó kerületet csináljanak, ez ellen pedig semmit sem tesz a Pikó András vezette városvezetés. Tehát amellett, hogy nincsen gazdája a közterületeknek még olyan terhet is raknak a VIII. kerület nyakába, amelyet egyenlőre képtelen megoldani

– jelentette ki a Fidesz önkormányzati képviselője, aki elmondta, az egész városból a VIII. kerületbe áramlanak a deviánsan viselkedő hajléktalanok tömegei. Ezért a politikus szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a Főkertnek a közterületek a fenntartására, ugyanis jelenleg a kerületben egyetlen fejlesztésnek értelmezhető beruházást sem hajtanak végre. 

Az, hogy pótoljuk a fákat és a meglévő virágágyásokat beültetjük virággal meg növényekkel, az egy alapvető városüzemeltetési feladat. Azonban sok helyen ezt sem sikerült végrehajtani, ehelyett pedig a méhlegelő típusú gazdálkodás a jellemző. A valós háttere pedig ezeknek a méhlegelőknek nyilvánvalóan az, hogy a Főkert nem akarja elvégezni a feladatot

– mondta Szilágyi Demeter, aki a zöldterületekkel kapcsolatban elmondta, a baloldal a 2019-es kampány során arra tett ígéretet, hogy évente ötezer négyzetméter zöldfelületet fognak létrehozni minden évben, ehhez képest mostanáig ötezer négyzetméterrel sem sikerült bővíteni a kerület parkállományát. 

Azonban nem csak Józsefvárosban vannak komoly problémák a Főkerttel. Gégény Péter, a IX. kerület kormánypárti körzetfelelőse lapunknak elmondta, számos park tartozik a Főkerthez a kerületben, azonban ezek többsége esetében az évek során egyre inkább az elhanyagoltság látszódik. 

A Főkert által fenntartott ferencvárosi parkok szörnyű állapotban vannak, azonban ezek közül kiemelendő a Sóház tér, a Gizella sétány és az Angyal István tér és park. Ezek a közterületek ugyanis borzalmas állapotban vannak, egyértelműen látszik rajtuk, hogy nem megfelelően gondozzák őket, rettentően el vannak hanyagolva

– jelentette ki Gégény Péter, majd elmondta, hogy a Főkert és a ferencvárosi közterület-fenntartó többször is megpróbálkozott közösen, civilek bevonásával különleges parkok, többek között Miyawaki-erdő és egy biodiverz park megteremtésével is. Sajnos azonban ezek a próbálkozások mind kudarcba fulladtak.

Borítókép: Méhlegelő (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.