Kárpáti András: Gyurcsány és a zsíros kenyér

A DK-elnök ahhoz a fárasztó vendéghez hasonlatos, aki véletlenül sem veszi észre, hogy már rég a háziak agyára megy.

2024. 01. 09. 16:07
null
Gyurcsány Ferenc tornacipő Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár finoman szólva mindig is voltak arra utaló jelek, hogy Gyurcsány Ferenc személyiségétől nem áll távol a megalománia, az utóbbi időben a DK elnöke gyakorlatilag coming out sorozatban tárta a nyilvánosság elé a nagyzási hóbortját. Facebook-oldalán a pártelnök az elmúlt hónapokban több olyan apokaliptikus szabadverset farigcsált, amelyekkel a saját nagyságát igyekezett sugallni, de a legutóbbi irományában már nemes egyszerűséggel Mesterként tart előadást az „erőről” az őt kérdező tanoncnak. 

A Csillagok háborúja című film fogalmi keretrendszerében mozgó dialógusból az is kiderül, hogy Gyurcsány inkább a sötét oldalt jelképező Darth Vaderrel azonosul, semmint a jedikkel. Ugyanis arról, hogy valójában milyen elveket is vall a küzdelemről, úgy fogalmaz: 

ha magad választhatsz ellenfelet, akkor térj ki az erősebb elől, és csak olyan küzdelembe kezdj, amit megnyerhetsz.

Tehát Gyurcsány szerint csak a gyengék ellen érdemes kiállni, akik nem tudják megvédeni magukat. Vagy ahogyan vulgáris nyelven mondják, az erősebb kutya b…szik. 

Szóvirágok helyett egyébként elég lett volna, ha felidézi az ominózus 2006-os rendőrterrort, amelynek során gyanútlan járókelőket vertek félholtra az azonosító nélkül kivezényelt egyenruhások. A lefelé taposás is lehet tehát életelv, de mondjuk embere válogatja, hogy kinek mit vesz be a gyomra. 

Gyurcsánynak például nem volt ilyen problémája: ismert, hogy a 90-es évek privatizációs hullámában miként nyúlt le cégeket, de azt sem nehéz elképzelni, hogy még a 70-es években, felső tagozatos diákként milyen jóízűen fogyaszthatta el az iskolai szünetekben a kisebbek kezéből kicsavart zsíros kenyeret.

Mindenesetre a gyengébbeken kíméletlenül átgázoló kegyetlenségnek előbb-utóbb meglesz a böjtje, s nem véletlen, hogy Gyurcsány már kétszer „hét szűk esztendőt” töltött el ellenzékben. Ha nem ismernénk a DK-elnök nárcizmusát, akkor még azt hihetnénk, hogy önmagára reflektált a bejegyzése azon részében, hogy

a rossz győzelem egy későbbi nagy vereséghez vezető első lépés.

Ám Gyurcsány ahhoz a fárasztó vendéghez hasonlatos, aki hosszú órákkal tovább marad valahol látogatóban az elfogadhatónál, miközben véletlenül sem veszi észre, hogy a háziak agyára megy. Meglehet, ilyen szituációban nem hozzák a vendég tudomására, hogy mennyire irritáló, ám a politikában a józan észt nem korlátozhatják az udvariasság kívánalmai. Így nyugodtan elismételhetjük Horn Gábor emlékezetes szavait: 

Feri, azt mondták, menj a p…csába, valljuk be.

Már épp ideje lenne.

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Forrás: Facebook)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.