Nyolc kisgyermek került kórházba ételmérgezés miatt

Nyolc Temes megyei kisgyermeket utaltak kórházba ételmérgezés gyanújával, közülük ketten súlyos állapotban vannak. Mindannyian megkapták az ellenszérumot. Egyelőre nem tudni, mi okozta a fertőzést. Minden gyerektől mintát vettek, és elküldték a temesvári egészségügyi igazgatósághoz.

2024. 01. 31. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc Temes megyei kisgyermeket utaltak kórházba ételmérgezés gyanújával, közülük ketten súlyos állapotban vannak, folyamatos megfigyelés alatt állnak. A megbetegedett gyerekek három és hét év közöttiek – írta meg a Baon. A gyerekeknél a súlyos bakteriális ételmérgezés jellemző tünetei mutatkoztak, hatuknál nyelési nehézségek és szemhéjcsüngés, két esetben levertség, álmosság, és emésztési zavar jelentkezett. Mindannyian megkapták az ellenszérumot, az állapotuk jelentős mértékben javult, de még néhány napig kórházban maradnak megfigyelésre. 

Egyelőre nem tudni, mi okozta a fertőzést. 

A temesvári egészségügyi igazgatóság (DSP) vizsgálatot folytat az ügyben. Cristian Oancea kórházigazgató elmondta, hogy minden gyerektől mintát vettek, és elküldték a temesvári egészségügyi igazgatósághoz, onnan pedig a bukaresti Cantacuzino Intézetbe. Az igazgató elmondta, 

kevesebb mint fél éven belül már másodszor küzdenek ezzel a betegséggel Temesváron. 

Ellenszérumot a környező megyék kórházaiból is kértek, és még mindig tartanak néhány dózist készenlétben Marosvásárhelyen, hogy szükség esetén azonnal átszállítsák Temesvárra. Ezt a súlyos bakteriális ételmérgezést az esetek nagy részében a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza. Napjainkban a szigorú élelmiszer-ellenőrzéseknek köszönhetően csak szórványosan fordul elő.

A toxin egyes idegek bénulását okozza, kezdetben a szemgolyó és a szemhéjak mozgatásáért felelős idegekét, majd a nyelésért felelős idegekét, végül súlyos formában a légzőizmok bénulását, ami halálhoz vezethet. A betegséget okozó baktérium csak anaerob körülmények között növekszik az élelmiszerekben, és spórákat képez, amelyek elpusztításához 120 Celsius-fokos hőkezelésre van szükség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.