Terézvárosnak vissza kell fizetni 24 milliót, a momentumos polgármester csak nevet a bírságokon + videó

Pályázati szabálysértések miatt a Miniszterelnökség 24 millió forint visszafizetésére kötelezte a Soproni Tamás vezette terézvárosi önkormányzatot. Bálint György független képviselő rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte szerda délutánra, ugyanis ezzel a tétellel már a momentumos vezetésű kerület vesztesége eddig 142 millió forint.

2024. 01. 10. 15:49
SOPRONI Tamás
Budapest, 2019. december 10. Soproni Tamás, Terézváros polgármestere beszédet mond az MTK mártírhalált halt korszakos elnöke, Brüll Alfréd sportmecénás és sportvezetõ botlatókövének elhelyezésén az Andrássy út 9. szám elõtt 2019. december 10-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását indítványoztam, hiszen a Közbeszerzési Döntőbizottság kirívó jogsértések elkövetését állapította meg a közbeszerzés kapcsán, és a bíróság jogerősen is kimondta a jogsértéseket. Soha nem volt még ilyen hanyag és felelőtlen vezetése a kerületnek – mondta Bálint György terézvárosi független képviselő, aki lemondásra szólítja fel Soproni Tamás polgármestert.

Még az előző ciklusban százmillió forintos támogatást nyert el a terézvárosi önkormányzat a Csengery utcai szakrendelő felújítására. Ebből az előző fideszes vezetés ötvenmillió forintot lehívott, majd az új vezetés két évig nem foglalkozott a maradék ötvenmillió forintos támogatással, majd amikor kicsúsztak a határidőből, hirtelen papírok kerültek elő, hogy nincs szüksége a támogatásra a kerületnek.

A szabálytalan közbeszerzési eljárás miatt a lehívott támogatásból a kerületnek vissza kell fizetni 24 millió forintot.

– Soproni hagyja abba az ámokfutást, ne okozzon több gondot és veszteséget a terézvárosiaknak. Egyúttal a titkolózások és az információk visszatartása miatt vizsgálóbizottság felállítását javasolja három fideszes képviselő is – mondta a független képviselő, aki azt is hangsúlyozta:

Soproni Tamás polgármestersége alatt Terézváros vesztesége eddig 142 millió forint.

Bálint György feltöltött egy videót egy korábbi képviselő-testületi ülésről, amelyben Soproni Tamás momentumos polgármester úgy fogalmazott, hogy nem neki, hanem az önkormányzatnak kell kifizetni a bírságokat, majd nevetgélésbe kezdett.

A hárommilliós bírságról a jogerős bírósági ítéletben az alábbiak is szerepelnek:

A Kbt. 142. § (1) bekezdése a szerződés teljesítése szempontjából valamennyi lényeges körülmény dokumentálását előírja, ezért az a tény, hogy egy teljesítési akadályt rögzített a felperes nem mentesíti a később bekövetkezett lényeges körülmények rögzítése, dokumentálása alól. A felperes nem cáfolta, hogy a 2019. május 31. és 2021. június 2. között – azaz 2 éven keresztül – semmilyen tájékoztatás, dokumentálás a teljesítésről vagy annak akadályáról nem történt, amely már önmagában megalapozza ezen jogszabályhely sérelmét, különös tekintettel arra, hogy a felperes csak utóbb adott tájékoztatást az ezen két éves időszakban felmerült különböző eseményekről.

Mint a Magyar Nemzet megírta, a Közbeszerzési Döntőbizottság a terézvárosi szakrendelő felújításával kapcsolatban kirívó jogsértéseket állapított meg. Több ügyben bírságot szabtak ki az önkormányzatra. A jogszerűtlenül nem érvényesített 35 millió forintos kötbér és a harmincmilliós bírság együtt már 65 millió forintos kárt jelent Terézvárosnak, vagyis minden kerületinek csaknem kétezer forintjába került.

A Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a munkát elvégző vállalkozótól (Denco Kft.) a késedelme miatt 24 napi kötbért kellett volna követelni, de Soproniék csak egy nap késedelmi díjat érvényesítettek. A jogosan járó kötbér összege (37 231 248 forint) helyett így csak ennek elenyésző része (1 551 302 forint) került a hivatal kasszájába.

A döntőbizottság szerint az önkormányzat a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elvét sem megfelelően érvényesítette. Nem teljesítette jól az ellenőrzési és dokumentálási kötelezettségét, mert a vállalkozó kiválasztásánál alkalmazott környezetvédelmi előírások tényleges betartását valószínűsíthetően nem ellenőrizte és ennek eredményét nem dokumentálta. Bálint György független képviselő kihangsúlyozta: többször tett fel ezzel kapcsolatban kérdéseket, többször jelezte az önkormányzatnak, Soproni Tamásnak és helyetteseinek, hogy ezek az ügyek törvénytelenül zajlanak és következményekkel járnak majd. A harmincmilliós bírság pedig példátlan a terézvárosi önkormányzat történetében, abszolút rekordnak számít.

Borítókép: Soproni Tamás (Fotó: Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.