Új útvonalakon próbálnak bejutni a migránsok az országba

A szervezett bűnözés jelenlétére is egyre több jel utal – jelentette ki a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója.

Forrás: MTI2024. 01. 17. 9:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős növekedést mutatnak az európai határ- és parti őrség (Frontex) adatai tavaly a három fő – spanyol, olasz és balkáni – migrációs útvonalon – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közszolgálati televízió szerda reggeli műsorában. Bakondi György azt mondta:

az Európába irányuló migráció múlt évi erősödése mellett egyre több jel utal a szervezett bűnözés jelenlétére.

Hozzátette: a déli határon ez év elején a szerb rendőri erők akciói visszafogták a migrációt, ugyanis nagy létszámban fogtak el tiltott határátlépésre készülőket, embercsempészeket, és találtak fegyvereket, hamis okmányokat. Így a magyar hatóságok az idén eddig a múlt év azonos időszakához képest kevesebb, 56 határsértőt és három embercsempészt fogtak el – ismertette.

A belbiztonsági főtanácsadó ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia déli részén és a balkáni útvonalon torlódás alakult ki, mert a magyar határt nem tudják megközelíteni a migránsok. Ezért két irányban próbálkoznak:

egyrészt Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia felé, ami miatt az olasz rendőrség megerősítette a szlovén határ védelmét, másrészt Románia felé,

ahol a zöldhatáron és a határátkelőhelyeken, járművekben elrejtőzött migránsok számában jelentős növekedés tapasztalható – jelezte.

Bakondi György arról is beszélt: az Európai Unió migrációs politikájában nincs változás, sőt az elfogadott migrációs paktum számos eleme potenciálisan fenyegetést jelent a nemzetállamok szuverenitására és az európai emberek biztonságára. 

A paktum fenntartja azt a téves szcenáriót, hogy az érkezők politikai menekültek, és be kellene engedni őket magyar területre, illetve nagy létszámú migránsgettókat kellene létrehozni, és ott kellene elbírálni menekültkérelmüket, majd pedig meg kellene próbálni visszautaztatni őket oda, ahonnan jöttek – ismertette.

A főtanácsadó veszélyesnek nevezte a paktumban foglalt kvótát, ami azt jelentené, hogy

egy brüsszeli központból döntenék el, kiket kell befogadni, eltartani, kikkel kell együtt élni. Ezért ezt a migrációs politikát a magyar kormány továbbra sem fogadja el.

Nem véletlenül foglalkozik a szerdán záródó nemzeti konzultáció egyik kérdése is az illegális bevándorlással – fűzte hozzá.

Bakondi György kitért a szlovák miniszterelnök keddi budapesti látogatásán tett nyilatkozataira is, amelyek hosszú távon is biztosítják a két ország rendőri egységeinek együttműködését, valamint a szervezett bűnözés és embercsempészet elleni fellépés erősítését.

A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth rádió reggeli műsorában arról is beszélt: a magyar határnál rendelkezésre állnak azok az erők, határvadászezred és rendőrök, akik a határőrizetet biztosítják, és adott az együttműködők széles skálája is.

A magyar kormány szeretné, ha a határőrizettel kapcsolatos kiadások legalább felét az EU megtérítené, és nemcsak Szlovákia, Ausztria vagy Törökország segítené a határőrizetet rendőri erők és technikai eszközök küldésével, hanem az EU is aktívabban részt venne benne – jegyezte meg Bakondi György a rádióműsorban.

Borítókép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.