Egyre nő a migrációs fenyegetés a déli határnál

Romlik a helyzet a balkáni migrációs útvonalon, és idővel újrakezdődhetnek a tömeges, erőszakos behatolási kísérletek Magyarország déli határainál – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közszolgálati televízió szombati műsorában.

Forrás: MTI2024. 01. 13. 20:14
BAKONDI György
Budapest, 2023. október 13. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója beszél Rétvári Bencével, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárával az illegális bevándorlás aktualitásairól újságíróknak adott nyilatkozatukon a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2023. október 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balkáni migrációs útvonalon Törökország, Görögország irányából jelentős torlódás alakult ki, a szerb rendőri intézkedések hatására részben Románia, részben Horvátország, Szlovénia, Olaszország felé terelődnek a migránsok. Már az olasz rendőrség is szigorította az ellenőrzést a szlovén határon. Arra lehet számítani, hogy a szerb rendőrség nem tudja sokáig fenntartani a jelenlegi megerősített jelenlétet, és Magyarország déli határain újra kezdődnek a tömeges, erőszakos behatolási kísérletek – jelezte Bakondi György.

A főtanácsadó kitért arra is, hogy az EU nem talált jó megoldást a migránsok távol tartására.

Az unió szerint az a megoldás, hogy jöjjenek be a migránsok, és táborokban helyezzék el őket. A nemrég elfogadott európai migrációs paktum újból bevezeti a kvótákat, és migránstáborokhoz vezet. – Ez nem megoldás, sőt még vonzerőt is jelenthet a migránsoknak, hogy útra keljenek Európába – mondta Bakondi György. Ezzel szemben a magyar modell a jó, mely szerint még az EU-n kívül kell a kérelmet benyújtani, és csak megfelelő ellenőrzés után jöhetnek a bevándorlók, ez szolgálja a biztonságot – szögezte le.

A nemzeti konzultáció éppen azért lényeges, hogy ebben a fontos kérdésben is kinyilváníthassák véleményüket az emberek, és – ahogy már 2015-ben is – világossá tegyék: nem szeretnék, hogy átgázoljanak az országon a migránsok. Ez ad megfelelő felhatalmazást a kormánynak, hogy folytassa munkáját – tette hozzá a miniszterelnök főtanácsadója.

Bakondi György elmondta azt is:

törvény született a riasztólövés alkalmazásáról, melynek célja, hogy elrettentse, távol tartsa a műszaki eszközöket és a határt védőket fenyegető illegális bevándorlókat.

Borítókép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.