Idén újabb nagy migrációs hullámtól lehet tartani + videó

Európának határozott lépéseket kellene tennie a még súlyosabb, migrációs hátterű események megelőzésére – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Forrás: MTI2024. 01. 04. 12:46
Forrás: Borítókép: Bakondi György (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban Európa nagyvárosaiban migránsok részvételével olyan események zajlottak, a többi között a Hamász melletti tüntetések, amelyek azt jelzik, hogy az illegális bevándorlók egyre nyíltabban és egyre erőszakosabban kerülnek konfrontációba az államhatalommal. A bevándorlók ezzel is kifejezik hozzáállásukat a befogadó ország jogrendjéhez, államhatalmi szervezeteihez és lakosságához – mondta Bakondi György.

Szó sincs a részükről integrációról és felzárkózásról

  emelte ki, megjegyezve, hogy egyre több a bűncselekményekkel és a terrorizmussal összefüggő esemény.

A főtanácsadó a júniusi európai parlamenti választásokra utalva közölte: abban bíznak, hogy az említett, súlyos következményekkel járó események talán majd az idén fordulathoz vezetnek az európai szintű döntéshozatalban.

Bakondi György azt mondta,

a nemzetállamok szintjén egyre inkább érik a magyar álláspont elfogadása, amely szerint az érkezőket az Európai Unió határain kívül kell megszűrni, csak azokat szabad beengedni, akiknek a jogi előírások alapján a hatóságok menekültstátuszt biztosítanak.

Ugyanakkor a széles plénum előtt a tagállamok a többségi álláspontra helyezkednek. Abban reménykednek, hogy megtalálják majd azokat a kiskapukat, amelyekkel meg tudják majd akadályozni az újabb bevándorlótömegek érkezését utalt a közelmúltban elfogadott uniós migrációs paktumra.

A főtanácsadó arra is kitért, hogy egyre több azoknak a tagállamoknak a száma, amelyek a schengeni övezethez tartoznak és visszaállították a határellenőrzést. Ezek az államok úgy ítélik meg, hogy az érkező migránsok száma és a társadalmi veszélyességük miatt határozott lépéseket kell tenni a bejutás megakadályozására.

Nyolcvan százalék fölött van azoknak az illegális bevándorlóknak az aránya, akiket ugyan kiutasítottak valamelyik uniós országból, de az intézkedést nem hajtották végre

– emelte ki Bakondi György, majd elmondta azt is, hogy a fokozott rendőri jelenlét miatt jelentősen csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma a szerb–magyar határon. A román–magyar határon is eredményes a közös határellenőrzés, nemrégiben egy 140 fős, kamionban utazó bevándorlócsoportot sikerült elfogni.

A miniszterelnök főtanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy 2024-ben további jelentős migrációs hullámra kell számítani a többi között a Száhel-övezet válsága és az Hamász izraeli támadásai miatt.

Borítókép: Bakondi György (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.