Megállapodtak a migrációs paktumról – új szolidaritási mechanizmust határoztak meg a migránsok elosztására is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról – jelentette be a tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben.

2023. 12. 20. 11:38
Arrecife, 2023. november 27. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében 2023. november 27-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 39 migránst vett fedélzetére egy csónakból Lanzarote partjainak közelében. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A témáról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a paktumban rögzített öt jogszabály érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért.

Rendelkezik továbbá a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok „eszközként való használatát”, ami az EU, illetve tagállamainak destabilizálását célozza 

– írták.

„Az EU elkötelezett a migráció kiváltó okainak kezelése mellett, együttműködik a származási és tranzitországokkal, és kezeli a migránscsempészet csapását” – fogalmaztak.

Az új szabályok hatékonyabbá teszik az európai menekültügyi rendszert, és növelik a tagállamok közötti szolidaritást azáltal, hogy könnyítik azon tagállamok terheit, ahová a legtöbb migráns érkezik 

– tették hozzá.

A paktumot a soros elnökség szerdán bemutatja az európai uniós tagországok nagyköveteiből álló tanácsnak (Coreper), amely az intézményközi megállapodásnak köszönhetően várhatóan jóváhagyja azt – tájékoztattak.

A tanács közleményében részletezték: a szerdai megállapodás a paktum öt kulcsfontosságú javaslatára terjed ki. Egységes szabályokat hoz létre az uniós határokra érkezők azonosítására, az új előszűrési intézkedés növelni kívánja a schengeni térségen belüli biztonságot. Az Eurodac-rendelet pontosabb és teljesebb adatokat rögzítő közös adatbázist hoz létre a tagállamok közötti jogellenes mozgások felderítésére. A menekültügyi eljárásokról szóló rendelet a menekültügyi, a kiutasítási és a határon folytatott eljárások gyorsabbá és hatékonyabbá tételét célozza. 

Új szolidaritási mechanizmust határoz meg a tagállamok között a menekültügyi eljárásokra és a migránsok elosztására a terhek megosztása érdekében. 

Végezetül keretet hoz létre azt biztosítandó, hogy az EU a jövőben felkészült legyen a válsághelyzetek kezelésére, ideértve a migránsok „eszközként való felhasználását” is politikai célok elérésére.

Az Európai Parlament azt írta: 

A migrációs és menekültügyi paktum egyebek mellett biztosítani fogja, hogy a tagállamok megosszák erőfeszítéseiket, szolidaritást mutatva az EU külső határait védő, az EU-ba irányuló illegális migráció megakadályozásán munkálkodó tagországokkal. Eszközöket biztosít az EU és tagállamai számára ahhoz, hogy gyorsan reagáljanak válsághelyzetekben, amikor a tagállamok nagyszámú illegális migrációs érkezéssel szembesülnek.

A csomag cselekvési terveket vázol a Földközi-tengeren, a Balkánon vagy az Atlanti-óceánon keresztül érkező illegális migráció elleni küzdelem érdekében. Partnerségek építését segíti a migráció származási és tranzitországaival az embercsempészek és emberkereskedők elleni küzdelem, valamint az uniós tartózkodásra nem jogosult migránsok származási országukba való visszaküldésének biztosítása érdekében.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a témában tartott sajtótájékoztatóján közölte: „a mai nap bekerül a történelembe”, ugyanis az EU mérföldkőnek számító megállapodásra jutott a migráció és a menekültügy kezelésére vonatkozó új szabályokról. 

Európa szilárd jogi kerete a migráció vonatozásában mostantól minden tagállamban azonos

– emelte ki.

Európa jogszabályi kerete megoldást jelent a migrációs kihívásokra. Humánus és igazságos, védelmet biztosít a menedékkérőknek, határozottan lép fel az uniós maradásra jogosulatlanokkal és azokkal szemben, akik kizsákmányolják a legkiszolgáltatottabbakat – húzta alá az uniós parlament elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményben üdvözölte a csomag elfogadását, és azt írta: A migrációs és menekültügyi paktum biztosítani fogja, hogy hatékony európai válasz álljon az unió külső határain fekvő tagállamok rendelkezésére az illegális migráció kezelésére.

Mostantól az európaiak fogják eldönteni, hogy ki jöjjön az EU-ba, és ki maradhat, nem pedig az embercsempészek 

– fogalmazott.

A megállapodás célzott fellépést jelent az uniós határok védelme, az embercsempészek tevékenységének felszámolása, valamint az unión kívüli országokkal kölcsönösen előnyös partnerségek kialakítása érdekében – emelte ki. A migrációs csomag „döntő lépés annak biztosítására, hogy Európa rendelkezzen a migráció kezeléséhez szükséges eszközökkel” – tette hozzá az uniós bizottság elnöke, és kiemelte: a politikai megállapodás jelentős áttörést jelent a migráció kezelésére szolgáló közös uniós rendszer megteremtése felé.

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Arrecife kikötőjében 2023. november 27-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.