Karácsony visszavonatja a járatritkítást, de ragaszkodik az utasokat vágásérett pulykához hasonlító BKK-vezérhez

Karácsony Gergely legfrissebb Facebook-posztjában arról írt, büszke rá, hogy olyan emberekkel dolgozhat együtt, mint Walter Katalin. A járatritkításokat bevezető BKK-vezér a napokban azt mondta, hogy a járatritkításról szóló egyeztetésekbe nehéz lett volna bevonni az utasokat, mivel „az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele.” Walter benyújtotta a lemondását, Karácsony azonban nem fogadta el. A főpolgármester azonban a felháborodás hatására a BKK múlt héten bevezetett drasztikus járatritkítását visszavonatja.

Forrás: BKK2024. 01. 26. 9:20
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin; SAL László
Budapest, 2022. december 16. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. Mögötte Karácsony Gergely fõpolgármester (k) és Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelõre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jármûvei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövõ nyár végétõl használhatják az átkelõt. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Büszke vagyok rá, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhatok egy csapatban a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésén” – írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely Walter Katalinra, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójára utalva, aki botrányos megszólalása után beadta lemondását. Mint ismert, Walter Katalin egy nyilatkozatában azt mondta, hogy a járatritkításról szóló egyeztetésekbe nehéz lett volna bevonni az utasokat, mivel „az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele.” 

 

Mocsár és a békák

„Ha ez a mondat tényleg így elhangzott, a BKK vezérigazgatójának távoznia kell a posztjáról. Karácsony Gergely főpolgármesternek pedig elnézést kell kérnie a budapestiektől, és azonnal visszavonni a járatritkításokat” – reagált Facebook-bejegyzésében az esetre Vitézy Dávid. Nem sokkal később Wintermantel Zsolt, a Fidesz budapesti frakcióvezetője csatlakozott Vitézy felszólításához. Bejegyzésében Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági és közlekedési miniszter szavaihoz hasonlította a kijelentést, aki arról beszélt egyszer, hogy 

„a mocsár lecsapolásáról nem a békákat szokták megkérdezni”. 

„Így gondolkodnak ők. Ez nekik a nyilvánosság, számukra ilyen a társadalmi párbeszéd, egyeztetés. A mézesmázos szavak mögött valójában ez a lényegük!” – írta Wintermantel, hozzátéve: Walter Katalinnak le kell mondania! Ha ezt nem teszi meg, a holnapi nap folyamán Karácsony Gergelynek kell felmenteni őt! Megjegyezte: ha a főpolgármester nem menti fel a vezérigazgatót, „akkor ez olyan, mintha ezeket a fenti szavakat Karácsony Gergely mondta volna!”. Emlékezetes: Karácsony Gergely főpolgármester múlt kedden büszkélkedett el vele, hogy miközben a MÁV és így a magyar állam üzemeltetésében működő HÉV-en járatritkítást hozott az új év, addig Budapesten az elmúlt harminc év legnagyobb járműbeszerzését bonyolítják le a közösségi közlekedésben. A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló BKK azonban az állami járatritkítást felemlegető főpolgármesteri posztra két nappal nem mást jelentett be, mint hogy masszívan, csúcsidőben ritkítja a budapesti tömegközlekedés járatait, ezzel alaposan meghazudtolva Karácsony Gergelyt. Karácsony posztjában most politikai támadást vizionált, és azt írta: arra kérte a BKK munkatársait, hogy állítsák vissza a korábbi menetrendet, és a közlekedési fejlesztésekről egyeztessenek a kerületekkel.

 

Walter Katalin szerint politikai kampány áldozata lett, marad a BKK élén

„Szándékaink ellenére a BKK egy politikai kampány részese lett” – közölte lapunknak eljuttatott közleményében a BKK vezérigazgatója. Azt írta, hogy a szakmai alapú döntéseiket kiragadott adatokat bemutató vagy éppen manipulatív fotókkal illusztrált Facebook-posztokban, és azok nyomán féligazságokat tartalmazó újságcikkekben kérdőjelezték meg.

Nem vagyunk tévedhetetlenek, de szándékaink és szakmai tudásunk megkérdőjelezhetetlen, amelyet a nehéz körülmények ellenére is folyamatosan fejlődő szolgáltatásaink bizonyítanak

– bizonygatta a vezérigazgató. Úgy véli, a kontextusából kiragadott mondat az említett politikai kampányban olyan értelmezést kapott, amellyel pont azokat sértheti meg, akikért dolgozik. „Sajnálom, ha félreérthetően fogalmaztam, nem állt szándékomban senkit sem bántani, elnézést kérek azoktól, akik mégis így érzik” – írta.

Az LMP társelnöke úgy véli, kétféle BKK-vezér mond ilyet a budapesti közlekedőkről: 

az, aki beadta a lemondását és az, aki éppen úton van beadni a lemondását

Ungár Péter szerint azok a pártok, amelyek pedig magukat baloldalinak tartják, de ezek után is kiállnak Walter Katalin mellett, minden hitelességüket elvesztik. Az LMP álláspontja egyértelmű, Walter Katalinnak azonnal távoznia kell, a járatritkítást pedig vissza kell vonni.

Borítókép:Walter Katalin, mögötte Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.