Az iskola házirendjén múlik, lehet-e mobilozni az intézményben

A Belügyminisztérium nem adott erre vonatkozó központi utasítást – tájékoztatott Rétvári Bence államtitkár.

2024. 02. 29. 8:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adott kötelező központi utasítást a Belügyminisztérium a mobiltelefon és egyéb, digitális infokommunikációs eszköz tanórai és azon kívüli használatának szabályairól, azokat az iskolák a saját házirendjükben szabályozzák – válaszolta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, belügyminiszter-helyettes Pintér Sándor belügyminiszter megbízásából, a párbeszédes Szabó Tímeának az iskolai telefonhasználat korlátozására vonatkozó kérdésére. 

Az államtitkár kiemelte: 

a pedagógusokkal folytatott tavaly téli digitális konzultáció alapján a tanárok 52 százaléka és az igazgatók 59 százaléka szerint az iskolai telefonhasználatot egyáltalán nem kellene engedélyezni, mert eltereli a tanulók figyelmét a nevelés során, 

45 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy a telefont legfeljebb az óraközi szünetekben vagy oktatási célra lehessen használni. Csupán a tanárok három százaléka támogatja a korlátozás nélküli iskolai telefonhasználatot – tette hozzá.

Rétvári Bence arra is felhívta Szabó Tímea figyelmét, hogy már több országban, például Franciaországban és Hollandiában is korlátozzák, a legtöbb esetben tiltják a mobiltelefonok tantermi használatát, Angliában pedig a tervek szerint a tanórákra és a szünetekre egyaránt vonatkozna a tiltás.

Mint arról lapunk is beszámolt, a BM ebben a tanévben is online kérdőíven kérte ki a szülők, a pedagógusok és az iskolaigazgatók véleményét az iskolai ügyekről. A kérdések a többi között a tanulók iskolai mobiltelefon-használatára vonatkoztak. Ez volt az ötödik ilyen alkalom, amikor a szülők, illetve a pedagógusok online kérdőíven véleményezhettek oktatással kapcsolatos kérdéseket. Az előző tanév felméréseiben 75 ezer pedagógus, 130 ezer szülő, gondviselő élt a véleménynyilvánítás lehetőségének ezen formájával – ismertették.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.