„Biogolyóstoll”, „pártkatona” – reagáltak a balos pártok Sulyok Tamás jelölésére

Több mint valószínű, hogy a baloldal nem fog tudni köztársasági elnököt jelölni.

2024. 02. 22. 18:47
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend elõtt az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. A Fidesz és a KDNP frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg, így a napirend elõtti felszólalások után véget ért az ülés, amelyet a DK azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyûlés döntésével. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méltatlan vádaskodással reagáltak a baloldal pártok a Fidesz–KDNP köztársasági elnök-jelöltjére. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője mai sajtótájékoztatóján Balatonalmádiban bejelentette, hogy Sulyok Tamást fogják jelölni köztársasági elnöknek. Az Alkotmánybíróság elnökét a miniszterelnök – aki egyben a Fidesz elnöke is – javaslatára támogatják a kormánypártok. 

Az alkotmánybíróság elnöke az alkotmánybírók függetlenségével kapcsolatban korábban a lapunknak is nyilatkozott. Az elmondottak a jelenlegi helyzetben különösen aktuálisak: akkor az alkotmánybíróság elnöke a bírálatokra reagálva elmondta, 

ízlés dolga, hogy ki kit nevez pártkatonának, de a történelem megmutatta, hogy a címkézés nem vezet semmi jóra.

Újra diktatúrát kiált a baloldal

Az autoriter rendszer egy újabb kiszolgálóját jelölte a Fidesz államfőnek – fogalmazott közleményében az MSZP. A szocialisták szerint Sulyok Tamás feladata, hogy biztosítsa az autoriter rendszer további, zökkenőmentes működését. A Jobbik – Konzervatívok már megpróbáltak egy fokkal kreatívabbak lenni, de csak egy olcsó közhelyre futotta:

Csalhatatlanság a zsarnokok betegsége

A Demokratikus Koalíció szerint egy újabb fideszes pártkatona lett Orbán Viktor államfőjelöltje. „Sulyok Tamást a Fidesz választotta meg az Alkotmánybíróság élére, a testületet pedig Fidesz-hű alkotmánybírókkal töltötték fel, akik sorozatban hoztak Orbán Viktornak kedves döntéseket” – ecsetelték a szokott narratívát.

A Momentum pedig feladta a harcot, szavaik szerint nem vesznek részt abban a parlamenti cirkuszban, ahol a „Fidesz kiválasztja Orbán Viktor következő golyóstollát”. A biogolyóstollról író párt nem véletlenül írta, hogy nem jelölnek alternatív köztársasági elnököt Sulyok Tamással szemben.

Több mint valószínű, hogy a baloldal amúgy sem tud jelöltet állítani, ugyanis nem egyszerű feladat negyven támogatót beállítani egy kiválasztott államfőjelölt mögé.

Ennyi országgyűlési képviselője (az összes képviselő ötöde) ugyanis a legnagyobb baloldali frakcióval rendelkező DK-nak sincs, így ha a következő napokban nem varázsolnak elő valahonnan egy közös jelöltet, szégyenszemre nem fognak tudni köztársasági elnököt jelölni a balos pártok. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.