Ennyivel dőlt meg a melegrekord februárban

Az előrejelzés szerint a meteorológiai tavasz április végi hőmérsékletekkel köszönt be.

2024. 02. 26. 9:21
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan hat Celsius-fokkal haladta meg a szokásost – derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői bejegyzéséből.

Emlékeztettek:

 február első felének középhőmérséklete országos átlagban 8,1 Celsius-fok volt, ami rendkívüli mértékben, 7,6 fokkal haladta meg az 1991–2020-as átlagot. 

Mint fogalmaztak, a hónap második felében sem kapcsolt kisebb fokozatba a tavaszias idő, folyamatosan pozitív az átlagtól vett eltérés, például Budapesten utoljára február 1-jére virradó éjszaka csökkent nulla fok alá a hőmérséklet.

A napi maximum-hőmérséklet eltérése a klimatológiai átlagtól. Forrás: HungaroMet

A bejegyzéshez készített infografika szerint a napi maximum-hőmérséklet február 16-án 8,1 fokkal, 17-én 7,8 fokkal, 18-án 5,7 fokkal, 19-én pedig 3,5 fokkal haladta meg a klimatológiai átlagot. Február 20-án 6 fokkal, 21-én 5,3 fokkal, 22-én 6,3 fokkal, 23-án 5,1 fokkal, 24-én pedig 6,4 fokkal volt melegebb a legmelegebb órákban, mint az átlag. Infografikán mutatták be azt is, hogyan alakult Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett, Sopronban és Szegeden a napi hőmérséklet, és jelezték: a csúcsértékek ezekben a városokban a legtöbb napon tíz Celsius-fok felett alakultak.  

A folytatás sem hoz mást, valószínűleg április végi hőmérsékletekkel köszönt be a meteorológiai tavasz

– jelezték a bejegyzésben.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.