Ezért veszíti el az ízét az eper

Egy tanulmány szerint megtalálták a választ a kutatók.

2024. 02. 23. 15:08
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen panaszkodnak, hogy a különféle gyümölcsök, zöldségek íze, zamata már nem ugyanolyan, mint régen, és egy friss tanulmány szerint a panaszkodóknak igazuk is van, nem csak a nosztalgia miatt gondoljuk azt, hogy régen még a gyümölcsök is édesebbek voltak – írja a Világgazdaság.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry kutatása szerint ugyanis az eper íze és a növényvédőszerek használata között közvetlen kapcsolat van. A kutatás szerint egész pontosan két gombaölő vegyszernek van hatása a gyümölcs ízére.

A különböző mezőgazdasági vegyszerek ugyan megkönnyítik a gazdák dolgát, ám számos káros környezeti hatással is járnak, és a most közzétett kutatás szerint a végtermék ízét is hátrányosan befolyásolják.

A Világgazdaság szerint a tanulmány a boszkalid (BOS) és a difenokonazol (DIF) hatását vizsgálta csupán, melyek mellett a kutatók vegyszermentes epret is termesztettek. Az eredmények szerint mind a két szer csökkentette az oldható cukor és a tápanyagok mennyiségét, miközben növelte az eprek savtartalmát és oxidatív károkat is okozott, ami negatívanan befolyásolta a gyümölcsök ízét. A két szer közül egyébként a boszkalid káros hatása volt erősebb.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.