Fánként csaknem egymillió forintért újítják meg az Üllői úti fasort

Miközben a balliberális városvezetés évek óta azt állítja, hogy a főváros a kormánynak köszönhetően a csőd szélén áll, a Főkert jól láthatóan túlárazott beruházásokat folytat le Budapest finanszírozásával.

2024. 02. 02. 13:36
Bardóczi Sándor szerint a járvány és a megszorítások miatt kevés a Főkert pénze
Fotó: Máté Krisztián/Ripost
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég maga Karácsony Gergely jelentett be, hogy a Főkert szakemberei átfogó vizsgálatot végeztek az Üllői út külvárosi részén található fák állapotával kapcsolatban, amelynek eredményeként megállapították, hogy a területen található fák túlnyomó többsége kiöregedett és rendkívül rossz egészségi állapotban van. 

Ezért a főpolgármester szerint szükségessé vált az Üllői úti fasor ezen szakaszának rekonstrukciója, aminek keretében a nagyon rossz állapotban levő fákat kivágják, és helyettük újakat ültetnek, míg a kevésbé rossz állapotban lévőket alapos faápolásban részesítik. 

A program részekén 300 fát fognak elültetni a főpolgármester szerint, a komplex zöldfelület-fejlesztési munkálatok ára pedig 290 millió forintra rúg majd. 

Ezzel szemben korábban a Főkert más fásítási programokban még jóval alacsonyabb áron, sokkal több fát volt képes elültetni. Amint arról a Világgazdaság is beszámolt, a társaság 2010 és 2015 között évente átlagosan 375 fát ültetett csaknem 34 millió forintból. Azaz fánként kevesebb mint 100 ezer forintot költött az önkormányzat Tarlós István vezetésével, Budapest zöldítésére.

Azonban más, a kertészettel és a faültetéssel kapcsolatban szakavatott lap is utánaszámolt a faültetések árának. A Fataj.hu szerint Budapesten rendkívüli mértékben függ a helyszíntől, hogy mennyibe kerül egy fa elültetése. A portál számításai szerint azonban az Üllői útihoz hasonló, azaz külvárosi területek esetében az összeg 110 ezer forint körül mozog, ugyanis legtöbb esetben nincs szükség a közművek kiváltására, illetve speciális technikák alkalmazására.

Ebben az esetben az ár tartalmaz egy előnevelt fát, legalább 10-12 cm-es átmérőjű törzzsel. Részleges vagy teljes talajcserét minimum másfél köbméteres területen, karózást három karóval a szélteher ellen, egy fűkasza elleni védőgyűrűt, illetve öntözést és metszést minimum kétéves fenntartással, ami 14 ezer forint.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Főkertet is, a Magyar Nemzet kérdéseire válaszolva tisztázták, hogy a fasor területén jellemzően zöldsáv van, amely megfelel az ültetésre, így nem terveznek gyökércellás módszert használni, mindegyik ültetést hagyományosan tervezik, vagyis a fánkénti kiemelten magas költségeket nem indokolja az ültetés módja sem. 

Emellett pedig a Főkert azt is elárulta, hogy a fák ültetésekor szintén rendkívül borsos árú közműkiváltásra sem lesz szükség, ugyanis a mostani projekt során már meglévő fasorokba történik az ültetés, a korábban kivágott fák helyére és az üres fahelyekre telepítik az előnevelt fákat a Főkert munkatársai. 

Az Üllői út XVIII. kerületi szakasza 2023. évi felújításának kivitelezési munkálatai során a közművek elhelyezkedésére és a fahelyek kialakítására kiemelt figyelmet fordítottak, így ott sem szükséges utólag közművet kiváltani

– emelte ki a Magyar Nemzetnek adott válaszában a Főkert. A csoport emellett lapunknak azt is elárulta, hogy az ültetendő fák beszerzése a Budapesti Közművek százszázalékos tulajdonában álló leányvállalata, a Főkert szakmai irányítása alá tartozó Tahi Faiskola Kft.-től történik. Ezek szerint pedig jóval a piaci ár alatt jut hozzá a Főkert a most elültetésre kerülő, előnevelt fákhoz. 

Borítókép: Méhlegelő (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.