Orbán Viktor: Akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz + videó

A tegnap elfogadott 50 milliárd eurós uniós segély az ukránoknak az állam fenntartásához szükséges, nem fegyvereket vásárolnak belőle – jelezte a rendkívüli uniós csúccsal kapcsolatban ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt a brüsszeli gazdatüntetésekről és az ukrán–magyar külügyminiszteri találkozóról is.

2024. 02. 02. 7:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kulcskérdés a béke, azonban ebben nem állunk jól, mert Brüsszel háborús lázban ég – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök közölte, hogy azon kellene dolgozni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, ehhez képest Brüsszelben háborús logika mentén érvelnek az uniós vezetők. 

– Nem szállítunk fegyvert és nem is adunk pénzt fegyverre – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a mostani 50 milliárd eurós támogatás arra van, hogy az ukrán állam ne menjen csődbe. Jelezte, hogy ha az EU és az USA nem küld pénzt Ukrajnának, akkor az ország összeomlik.

– Az idő az oroszok oldalán áll, és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg. Magyarország számára az a veszély fenyegetett, hogy elveszik a hazánknak járó pénzeket és odaadják Ukrajnának – jegyzete meg. Kiemelte, hogy a nagy országok vezetőivel sikerült megegyezni arról, hogy ez nem történhet meg.

Teljes félreértésben van Nyugat-Európa

A miniszterelnök szerint teljes félreértés, hogy az ukránok értünk harcolnak, illetve azok a felvetések, hogy ha az ukránok nem állítják meg az oroszokat, azok bemasíroznak Berlinbe. – Az oroszok Ukrajnát sem tudják legyőzni, ezért nem tudnának eredményesen szembeszállni az egész NATO-val – vélekedett. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nyugati tagállamok háborúpártiak, és ezen nem is tudunk változtatni. A német sajtó szerinte világháborús hangulatban működik. 

– Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz – jelentette ki a kormányfő. 

Orbán Viktor szerint Brüsszel háborús lázban ég. Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszellel vitánk van Ukrajna mellett a migrációról, a genderügyről, valamint arról is, hogy meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést, valamint a kamatstopot. Jelezte, hogy most színtisztán Ukrajnáról szólt a vita, de végül sikerült találni egy jó megoldást. 

– A nyugati szlengben demokráciadeficitnek hívják, ha túl nagy lesz a távolság, a választók és a megválasztott vezetők között, ilyen esetekben politikai változás következik be, vagyis az emberek elzavarják a vezetőket – fogalmazott a miniszterelnök.

Véleménye szerint ez be fog következni júniusban az európai parlamenti választáson, amelyben a magyaroknak is lesz módjuk közreműködni.

 

Egyetértésben a gazdákkal

A brüsszeli gazdatüntetésekről szólva Orbán Viktor leszögezte: nagyrészt spanyol gazdákkal találkozott, ugyanazok a problémáik vannak, mint a magyar gazdáknak, mivel Brüsszel olyan döntéseket hoz, ami egyre drágábbá teszi a termelés költségeit. Emellett Brüsszel megengedi, hogy olyan országokból hozzanak be termékeket az EU-ba, ahol nem érvényesek ezek a szabályok. – Nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az uniós piacra – húzta alá a kormányfő. 

A miniszterelnök jelezte, hogy ő emiatt értette a Brüsszelben tüntető gazdák problémáit, és jó élmény volt a beszélgetés velük, mert gyerekkorát idézte fel. 

 

Nem kell kóserpecsét az ukránoktól

– Nem érdekel a véleményük – közölte Orbán Viktor reagálva az ukrán külügyi tárca vezetőjének kijelentésére, amely szerint magyarpárti és nem oroszpárti álláspontot képvisel a miniszterelnök és Szijjártó Péter.

Orbán Viktor jelezte, hogy Magyarország nem tart igényt az ukránok kóserpecsétjére. – Természetesen Magyarország a magyaroké, és a magyarok érdekét képviseli. Az, hogy megvádolnak minket ezzel-azzal, az nem érdekel minket – fogalmazott azokkal a minősítésekkel kapcsolatban, amit az ukrán külügyminiszter tett a magyar külügyminiszterrel tett találkozója után. 

– Nagyon nagy a távolság sok kérdésben az ukrán és magyar álláspont között – jelezte a miniszterelnök. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a legnagyobb humanitárius akciót hajtotta végre az ukránok érdekében, több tízezer ukrán kap menedéket Magyarországon. Több mint ezer iskolában és óvodában vannak ukrán gyerekek.  

– Ezzel együtt a kárpátaljai magyarok ma jogfosztásban élnek – ismertette a kormányfő. Ez 2015-ig nem volt így. – Most több esély van a kapcsolatok rendezésére, de majd meglátjuk mi lesz, egyelőre az ukránok részéről ígéret van arra, hogy változik a helyzet – zárta az értékelést a miniszterelnök. 

Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.