Hétfőn tárgyalják a bukott momentumosok büntetőperét

Hétfőn tárgyalják Szarvas Koppány Bendegúz és Fekete-Győr András, a két momentumos politikus büntetőperét a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint a budapesti Kossuth téren tartott tüntetésen Fekete-Győr és Szarvas füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, ezzel veszélyeztetve a munkájukat végző rendőröket.

2024. 02. 09. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn folytatódik a momentumos Szarvas Koppány Bendegúznak és Fekete-Győr Andrásnak a büntetőpere Fővárosi Törvényszéken hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. A vád szerint 2018. december 12-én a túlóratörvény elleni, a budapesti Kossuth téren tartott tüntetésen 

Fekete-Győr és a volt DK-s, majd a Momentumba „emigrált” Szarvas füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, ezzel veszélyeztetve a munkájukat végző rendőröket. 

Szarvas még dulakodott is, és gázspray-val fújt a rendőrök felé. Őt elsőrendű vádlottként csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, míg Fekete-Győrt másodrendűként csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják.  

Fekete-Győr András a tüntetés estéjén élő adásban számolt be arról, hogy egy füstgránátot dobott a rendőrök mellé. 

A Momentum azóta bukott elnöke a tárgyaláson azt hangsúlyozta: ártatlannak tartja magát. A bíróságon felolvasott rendőrségi vallomásában tettét azzal magyarázza, hogy senkit sem akart bántani, és különben is, a füstgyertyát nem a rendőrök közé hajította, hanem két sor rendőr közé ejtette, nem volt célja a rendőrök megtámadása vagy megsebesítése. Az ügyészség az elsőrendű terheltet csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, míg a másodrendűt csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolja.  A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023. május 26-án kihirdetett ítéletével az elsőrendű vádlottat csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év – 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, míg a csoportosan társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vád alól mindkettőjüket felmentette. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Szarvas Koppány Bendegúz neve onnan lehet ismerős az olvasóknak, hogy korábban akasztással is fenyegetőzött. Az akkor józsefvárosi önkormányzati képviselő Facebook-posztjában lámpavasra kívánta a Fidesz politikusait.

Borítókép: Fekete-Győr András tüntet (Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.