Itt a medvehagyma szezonja – Ne tévesszük össze mérgező társaival a növényt!

A Mecsek már tele van a vitamindús finomsággal.

Forrás: Mecsekerdő Zrt., Agroinform2024. 02. 18. 16:08
Medvehagyma
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A medvehagymatermő területeken már megjelentek az első medvehagyma levelek közölte a Mecsekerdő Zrt. híre nyomán az Agroinform.

A Mecseket lassan ellepi a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amit előszeretettel szüretelnek az erdőben járók

– írták.

 

A gyűjtésre vonatkozó szabályok maradtak a régiek

A Mecsekerdő Zrt. figyelmeztetett, védett természeti területre nem adnak ki medvehagymagyűjtési engedélyt, de az általános szabályok maradtak. Jogszabályi változás nem történt, a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta két kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagymalevél is – gyűjthető külön engedély nélkül. 

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. 

A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően –emelték ki weblapjukon.

 

Így mehetünk biztosra, medvehagyma-e a kiszemelt növény

Fontos tudni, hogy a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág levelei­vel. A szakemberek szerint szedés előtt minden esetben érdemes megvizsgálni a növény leveleit.

Ha dörzsöléskor megérezzük a jellegzetes hagymaillatot, biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen járunk. Árulkodó jel még a medvehagyma ívesen visszahajló leveleinek szélessége is: nagyjából három-négy centiméter, míg a gyöngyvirágé a duplája is lehet.

 

Borítókép: A medvehagyma gyűjtésénél kiemelten oda kell figyelni, nehogy összetévesszük az emberi szervezetre veszélyes gyöngyvirággal (Forrás: Wikipedia Commons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.