Lezárta a DatAdattal szemben folytatott vizsgálatát a NAIH

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság lezárta a DatAdattal szemben közérdekű bejelentés alapján folytatott vizsgálatát. Mint a Magyar Nemzet megírta, alternatív népszavazásnak álcázott adatgyűjtést folytatott a baloldal.

2024. 02. 05. 11:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A hatóság tájékoztatja, hogy a közérdekű bejelentés elintézése más eljárás hatálya alá tartozik, ezért annak közérdekű bejelentésként történő intézését a hatóság jelen irattal lezárja. A hatóság tájékoztatja, hogy a DatAdat Professional Kft. adatkezelési gyakorlatát már vizsgálta a kft.-vel szemben folytatott vizsgálati eljárás keretében” – olvasható a Magyar Nemzethez eljuttatott dokumentumban, amelyet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke küldött Tényi Istvánnak. 

 

Népszavazásnak álcázott aláírásgyűjtés

Mint a Magyar Nemzet megírta, alternatív népszavazásnak álcázott adatgyűjtést folytat a baloldal, felhasználva az oktatásügy kapcsán hónapok óta zajló tüntetések hangadóit és az aHang nevű, Soros Györgyhöz közel álló adatkezelő portált. A résztvevők személyes adatait, lakcímét az adatkezelő feldolgozásra külföldre továbbította, egy New York-i székhelyű cégnek, amelyben szintén közvetett érdekeltsége van Sorosnak. A „népszavazás” második fordulójaként most a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációt használták volna fel:

 egymillió üres kérdőív begyűjtését tűzték ki célként, ami újabb jelentős mennyiségű választó adatait érinthette volna.

Lapunk cikke alapján Tényi István közérdekű bejelentést tett a NAIH-nál. A beadványban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt, valamint az alkotmánybíróság az információs önrendelkezésről szóló határozatát részletezve a hatóság állásfoglalását kérte az ügyben.

Vizsgálni kell azt, hogy fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés lehetősége

– mutatott rá beadványában a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi. A címzett hatóság, a NAIH elnöke a válaszlevelében akkor rámutatott: korábbi közérdekű bejelentések alapján már vizsgálat folyik az aláírásgyűjtéssel összefüggésben.

A NAIH a korábbi vizsgálat alapján felszólította a DatAdatot

  • hogy igazolható módon törölje az említett weboldalon keresztül korábban az érintettektől gyűjtött valamennyi személyes adatot, 
  • hogy a weboldalán utólag nyújtson tájékoztatást az érintetteknek a személyes adataik kezeléséről (mettől meddig, milyen típusú adatokat, milyen forrásból és milyen célból kezelt, és abban milyen adatkezelők és adatfeldolgozók működtek közre),
  • hogy a továbbiakban működjön együtt a hatósággal, 
  • hogy adatkezelési műveleteit a GDPR rendelkezéseivel összhangban végezze, és jogügyleteit az adatkezelésben ténylegesen betöltött szerepe szerint kösse, így megfelelően határozza meg a tényleges adatkezelésben betöltött szerepeket, és a GDPR 26. cikk (1) és (2) bekezdésének megfelelő tartalmú megállapodásokat kössön az adatkezeléssel kapcsolatban.

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Bajnai Gordon exkormányfő (Fotó: Máthé Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.