Szervezeti és személyi összefüggés is van a baloldali kampányfinanszírozási botrány, illetve a Lánchíd-ügy között

Zila János és Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzői szerint az illegalitástól csöppet sem ódzkodó pénzügyi csoportok meglehetősen belterjesek.

Forrás: MANDINER2024. 01. 24. 16:14
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin; CSOHÁNY András
Budapest, 2023. augusztus 4. Karácsony Gergely fõpolgármester (b), Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b2) és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (elöl, j) a felújított Lánchídon az átadás napján, 2023. augusztus 4-én. A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. Háttérben a Budavári palota. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy beszámoltunk róla, a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult a Vig Mórhoz került Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi sikkasztás miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent, 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től az Amnesty-vezető, Vig Dávid számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára.

Az új fejlemény kapcsán az Alapjogokért Központ elemzői, Zila János és Szikra Levente a Mandiner azon a felvetésére, miszerint az ügy kezd hasonlítani a kampányfinanszírozási botrányhoz, azt írták:

a hasonlóság elsősorban piti bűnözőkre jellemző, ZS-kategóriás gengszterfilmeket idéző módszerekben és a megmozgatott összegek nagyságrendjében mutatkozik meg. A két ügy között azonban szervezeti és személyi összefüggést is megfigyelhetünk,

hiszen – mint ismert – egy Vig Mór nevéhez köthető cégtemetőben süllyesztették el a guruló dollárok néven elhíresült botrányban fontos szerepet játszó DatAdat-cégháló egyik alegységét, a Dessewffy Tibor által vezetett Datalyze Research Kft.-t – hívták fel a figyelmet az elemzők.

Ez szerintük arra enged következtetni, hogy

a baloldal-közeli, a jelek szerint az illegalitástól csöppet sem ódzkodó pénzügyi csoportok meglehetősen belterjesek, és 2010 óta legfeljebb a túlárazott beruházások neve, illetve az eszközök változtak. „Napjaink »nokiás doboza« az adományládika” – írták az elemzők.

Ami az ügy lehetséges jogi hatásait illeti, a hatóságok vizsgálata még tart, így egyelőre kevés részlet ismert. Ha bebizonyosodik az elkövetők bűnössége, akár a felmerült sikkasztás, akár más hasonló bűncselekmény, így hűtlen kezelés vagy csalás tényállásában, akkor – függően a minősítéstől, de figyelembe véve a 900 millió forintos értéket –

akár többéves szabadságvesztés lehet a következmény 

– hívta fel a figyelmet Zila János és Szikra Levente.

Szerintük bár a választás még viszonylag messze van, de nyilvánvaló, hogy egy korrupciós botrány – főként, ha az ezzel kapcsolatos feltételezések bizonyossággá válnak – demobilizálhatja az érdekelt politikai szereplők bázisát. 

Karácsony Gergely főpolgármesternek pedig egyre több ügy van a rovásán, hiszen az összeragadó, egymást követő sorszámú eurókötegek esetére a jelenlegi városvezetéshez közel álló média sem igazán talált mentséget.

A fővárosban ráadásul jelenleg annak a lehetősége is fennáll, hogy a baloldalon belül megnő a kínálat, és Vitézy Dávid személyében Karácsony Gergely potens és nem mellesleg az ellenzéki választók megítélése szerint tisztakezű kihívót kap, aki nem érintett sem a 2010 előtti, sem a 2019 utáni idők piszkos ügyeiben – tették hozzá.

Az elemzők úgy látják, hogy az ellenzék az ország jelenét és jövőjét meghatározó fő politikai kérdésekben ugyan viszonylag egységes, hiszen a fő kihívások 2022 óta nem sokat változtak, de legalább négy párt – az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd – a létéért küzd – hívták fel a figyelmet az elemzők.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (b), Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b2) és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (elöl, j) a felújított Lánchídon az átadás napján, 2023. augusztus 4-én. A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. Háttérben a Budavári palota. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.