A Lánchíd-botrány Karácsony, Gyurcsány és a baloldal új Hagyó-ügye

Túlárazott Lánchíd-felújítás, készpénzben felvett, sötét eredetű százmilliók – visszatért a Gyurcsány-korszak Budapestre.

Forrás: Origo2024. 01. 24. 9:40
KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Messze túlárazott beruházások, gyanús összefonódások, sikkasztásgyanú – így lehetne összegezni Karácsony Gergely főpolgármesterségének egyik legsúlyosabb botrányát, a Lánchíd felújítását. A mostani botrány nagyban emlékeztet a Gyurcsány–Hagyó-korszakra Budapest életéből, amikor több milliárdos visszaélések történtek a városban, és – egy tanúvallomás szerint – nokiás dobozokban szállították a közpénzeket egymásnak a szereplők. 

Az Atv.hu információi szerint két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt.-től Vig Mór, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Ráadásul az azóta letartóztatott Víg Mór magánszámlájára is érkezhetett közel egymilliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek. 

Vig Mórt, a Soros György által fenntartott Amnesty International Magyarország vezetőjének testvérét különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el még december elején. A mostani új fejleményekkel ismét reflektorfénybe kerültek a Lánchíd felújításának gyanús körülményei – írja az Origó. 

Mint ismert, a Tarlós István vezette főváros még 2019 előtt írt ki tendert a felújításra. Akkor még a híd felújítása 21,8 milliárd forint került volna. Karácsonyék a mai napig érthetetlen okból megsemmisítették a korábbi tendert, majd pedig ugyanaz a cég 26,7 milliárdért újította fel a hidat. Azaz ötmilliárd forinttal többért. 

Mindezek ellenére Karácsony Gergely és helyettese, Kiss Ambrus a mai napig azt állítja, hogy a 26,7 milliárd forint kevesebb, mint a 21,8 milliárd. A híd felújítása kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy az A-Híddal kötött szerződésben a legproblémásabb a hatvanszorosára emelkedett előleg összege és a megfeleződött kötbér volt. Érdekes, hogy Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes éppen akkor vett részt az A-Híd karácsonyi buliján, amikor a cég elnyerte a tendert.

 

Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés 

A Lánchíd felújítása körüli botrány kísértetiesen emlékeztetett a Demszky–Hagyó–Gyurcsány-korszak idején kirobbant budapesti botrányokra. Hagyó Miklóst még 2017. szeptember 29-én ítélte el jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt szocialista főpolgármester-helyettest. Az ítélőtábla a döntésével egyébként enyhítette az egykori főpolgármester-helyettesre első fokon kiszabott büntetést. 

Az ítélőtábla Antal Attila harmadrendű vádlottra, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatójára a folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott büntetést két évre súlyosította, mellékbüntetésként négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól.

A táblabíróság három évre súlyosította a nyolcadrendű vádlott, a BKV Zrt. korábbi kommunikációs igazgatójára a folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott börtönbüntetést. A férfit a végrehajtandó szabadságvesztés mellett négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól.

Mint ismert, 2009 nyarán robbant ki  a túlzott végkielégítési és a korábbi, a BKV számára aránytalanul hátrányos szerződéskötések körüli botránysorozat, ami aztán Hagyó Miklós politikai bukásához, letartóztatásához, majd felfüggesztett börtönbüntetéséhez vezetett. A  szocialista főpolgármester-helyettes ellen sok milliárdos sikkasztás miatt emeltek vádat. A vesztegetés gyanúja is felmerült, amelynek jelképe a nokiás doboz lett, egy tanúvallomás szerint ebben szállították a pénzt Hagyónak. 

 

Visszatért a Gyurcsány-korszak

Budapestre egyébként Karácsony Gergely 2019-es győzelme után szinte kivétel nélkül visszatértek a Gyurcsány-korszak emberei. A régi, bukott politikusok különösebb akadály nélkül szivárogtak be a fővárosi politikai életbe. Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztere lett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elnöke. Bekerült a közlekedési cég felügyelőbizottságába Katona Tamás MSZP-s politikus, akinek pénzügyi vezetőként kulcsszerepe volt a 2006-os magyar költségvetés hiányának elhallgatásában. 

Szintén visszatért Lakos Imre, Molnár Gyula volt MSZP-s polgármester helyettese, aki a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) elnökségi tagja lett. A politikus erősen érintett volt a Kopaszi-gát építése körüli ingatlanmutyiban. Lakos mellé beültették a BHV igazgatóságába Gál J. Zoltánt, a Gyurcsány Ferenc-féle Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkárát, a Népszava volt főszerkesztő-helyettesét, a Vasárnapi Hírek egykori főszerkesztőjét. A cég felügyelőbizottságába került a gyurcsányista Élő Norbert, aki alulmaradt Pokorni Zoltánnal szemben a Hegyvidéken.

Nem maradt pozíció nélkül Szabó Zoltán sem, aki a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottsági tagja lett. A politikus a Horn-kormány alatt a közoktatási minisztérium politikai államtitkára volt, később a VII. kerület MSZP-s polgármestere lett. 

A Lánchíd felújítása körüli botrány pedig ismét világosan mutatja, hogy Budapestre szinte teljesen visszatért a Gyurcsány-korszak a maga korrupciós rendszerével együtt. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.