Meghalt Czakó Gábor

A Nemzet Művésze nyolcvankét évet élt.

2024. 02. 21. 10:36
CZAKÓ Gábor
Budapest, 2019. november 5. A Nemzet Mûvésze díjban részesült Czakó Gábor Kossuth-díjas író az átadóünnepségen a Pesti Vigadóban 2019. november 5-én. Az elismerést Bodor Ádám Kossuth-díjas író is átvehette. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 82. évében elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a Nemzet Művésze, a magyar keresztény, konzervatív, jobboldali gondolkodás nagy alakja – írja a Mandiner.

Czakó Gábor 1942-ben született a Tolna megyei Decsen. Édesapja 1943-ban, a doni ütközet során eltűnt. 1960-ban érettségizett Szekszárdon, majd a pécsi jogi egyetemen szerzett jogászi diplomát. Tanulmányai után jogászként dolgozott, és mind a szépirodalom, mind a képzőművészet területén alkotott.

Többek között a Mozgó Világ szerkesztője is volt 1978 és 1983 között, majd a kilencvenes években a Magyar Szemle szerkesztője lett. Írt számos regényt (Emberkert, Megváltó, Várkonyi krónika), színdarabot, szociográfiát, valamint esszékötetek (Beavatás-sorozat) sorát. Utóbbiból televíziós esszésorozat is született.

A magyar konzervatív, jobboldali sajtó ismert szerzője és véleményvezére volt,

találkozhattunk vele a lapok hasábjaitól közönségtalálkozók soráig az elmúlt évtizedek során. Az író Antall József tanácsadó testületének is a tagja volt a kilencvenes évek elején.

Az évek során Kossuth-díjjal, Prima díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal érdemrenddel, valamint 2019-ben a Nemzet Művésze díjjal is kitüntették. Feleségével, Simon Évával hat gyermeket neveltek föl, tizenhat unokájuk született.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Czakó Gábort saját halottjának tekinti.

Borítókép: Czakó Gábor (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.