Nagy a csend a hódmezővásárhelyi nyugdíjaslakópark ügyében

Nem tudni, mi lett annak a vizsgálatnak ez eredménye, amely több mint négy hónapja kezdődött azután, hogy egy hódmezővásárhelyi nyugdjasotthon 94 éves lakójára csak halála után három nappal talált rá az intézmény személyzete. A KDNP helyi elnöke szerint a lakópark folyamatosan leépül, amióta Márki-Zay Péter „gondjaiba” vette.

2024. 02. 05. 21:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nem lehet tudni, pontosan mi történt abban a hódmezővásárhelyi nyugdíjaslakóparkban, ahol egy 94 éves férfira csak három nappal a halála után találtak rá. A tavaly szeptemberben történt eset nagy felháborodást keltett, a lakóparkban élőknek ugyanis sokat kell fizetniük azért, hogy nyugalomban tölthessék életük utolsó éveit. Kiderült az is, hogy nem a 94 éves férfi esete volt az egyetlen: pár nappal korábban egy 81 éves férfi is meghalt, akire órákkal a halála után a privát gondozói találtak rá, nem pedig a lakópark dolgozói. 

Az ügyben belső vizsgálatot indítottak, amelynek eredménye azóta sem ismert. 

A Magyar Nemzet munkatársa telefonon és e-mailen is kereste az üzemeltetőt, a Hódmezővásárhelyi Működtető- és Szolgáltató Zrt.-t (HMSZ Zrt.), ám ez idáig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Nem csak a Magyar Nemzet, hanem a KDNP helyi elnöke, Bálint Gabriella sem kapott még válaszokat az üggyel kapcsolatban. – Még tavaly szeptember elején fordultam az ügyészséghez, azóta azonban nem tudni, hol tart az ügy – fogalmazott. Emlékeztetett: Márki-Zay Péter ahelyett, hogy felelősséget vállalt volna, elhárította azt, és a lakóparkban történt mulasztást azzal magyarázta, hogy az intézmény nem idősek otthona, és nem is egészségügyi intézmény, hanem egy zárt lakóközösség, ahol magukat ellátni képes idősek és akár fiatal nyugdíjasok lakhatnak, akik nem rendszeres gondozásra szoruló emberek.

– A polgármester állítása valótlan, ugyanis a botrány kirobbanása előtt a nyugdíjaslakópark (weboldalán szereplő, ám azóta már eltűnt) szolgáltatásai között még a következők szerepeltek: egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, egészségügyi-rehabilitációs tevékenység, szociális tevékenység, időskorúak gondozása; de a szakszerű feladataik között szerepelt a vérnyomás- és vércukormérés, mobilizálás, gyógyszerfelíratás, gyógyszerosztás, kötözések, injekciók, inzulin beadása, betegek állapotának ellenőrzése, étkezések segítése, kórházból vagy gyógyintézményekből hazaérkező lakók további segítése – sorolta Bálint Gabriella, aki szerint jól látszik,

 hogy Márki-Zay Péter előtt komoly munka folyt szakmai protokoll alapján, ám ehhez képest most egy lakó halála esetén napok telnek el, mire valaki egyáltalán rátalál.

– Miután 2019-ben „gondjaiba” vette a polgármester és az emberei a nyugdíjaslakóparkot, az rohamosan leépült, az intézmény vezetősége folyamatosan cserélődik, és sajnos drágán megfizetnek az ott élő idősek – hívta fel a figyelmet a KDNP helyi elnöke.

 

Borítókép: Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas lakópark (Fotó: Délmagyarország/Kovács Erika)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.