Nagy dobásra készülnek a Karmelita kolostor mellett

Az Alkotmánybíróságnak is köze van hozzá.

Forrás: Magyar Építők2024. 02. 02. 14:06
null
Budapest, 2023. október 12. Az újjáépülõ József fõhercegi palota a budai Várban 2023. október 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdték a homlokzati elemek felhelyezését a József főhercegi palotára, amelyet a Magyar Építő Zrt. szakemberei az eredetihez hűen rekonstruálnak – adta hírül a Magyar Építők, amelyre az Infostart bukkant rá. 

A Szent György téren található épület homlokzatát tavaly ősszel kezdték kialakítani. A kivitelező cég szakemberei a nyílászárók vaktokjait építik be, emellett a homlokzat szigetelésén dolgoznak. Ezzel párhuzamosan elkezdték a mészkőből készült lábazati és rusztikus kváderkövek felhelyezését is az épület déli és keleti oldalára.

Továbbá nemsokára elkezdődik a keleties stílusú lodzsa építése is, amely a Szent György utca vonalában lesz majd. Emlékeztetnek, hogy a Várkapitányság megbízásából, a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte el a Szent György téren a József főhercegi palota újjáépítését. A XVIII. század végén a Teleki-palota volt itt, amelyet József nádor fia, József Károly főherceg 1906-ra átalakíttatott. 

Az épület azonban a második világháborúban megsérült és azt nem hozták helyre, hanem 1951-től munkásszállóként használták, majd az elhanyagolt és leromlott állapotú palotát 1968-ban felrobbantották, végül elbontották. Helye 2021-ig beépítetlenül állt. Ekkor kezdték el a Nemzeti Hauszmann Program részeként ismét felépíteni a József főhercegi palotát.

A József főhercegi palota épülete, amikor elkészül, az Alkotmánybíróság otthona lesz.

Borítókép: Illusztráció. Az újjáépülő József főhercegi palota a budai Várban 2023. október 12-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.