Pikó szövetsége a Szikrával

Pikó András józsefvárosi polgármester szövetségre lépett a Jámbor András nevéhez fűződő Szikra Mozgalommal. A tömörülés tagjai antifa, pedofil és erőszakos cselekedetekkel kerültek összefüggésbe, ennek ellenére a balliberális polgármester számít rájuk. Az ügy pikantériája, hogy Jámbor András a Párbeszéd–Zöldek frakciójában ül az Országgyűlésben, miközben nem akarnak képviselői helyet adni a párt helyi politikusának, aki nem más, mint Erőss Gábor, Pikó általános helyettesi feladatokat ellátó alpolgármestere.

2024. 02. 23. 4:50
HZ1_5391
20230628 Budapest A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Pikó István a VIII. kerület polgármestere, Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Létrejött az a megállapodás is, amelyben a program sikerre vitelét közösen vállalja a C8 Civilek Józsefvárosért, a Momentum, a DK, a Szikra Mozgalom és az LMP széles választási szövetsége, amely nyitott minden olyan további párt vagy szervezet csatlakozására, amely a Józsefvárost folyamatosan támadó Fidesszel szemben áll” – írta Pikó András józsefvárosi polgármester a közösségi oldalán.
Pikó András azzal a Szikra Mozgalommal kötött szövetséget, amelynek egyik tagját, Dobos Krisztinát a hatóságok összefüggésbe hozták a tavalyi szélsőbaloldaliak által Budapesten elkövetett embervadászattal, és akinek lakásán élettársa laptopján pedofil tartalmú képeket találtak. 

A héten pedig az is kiderült, hogy a Szikra Mozgalom aktivistája törte be a józsefvárosi Fidesz irodájának az ablakát egy vasrúddal.

A Szikrával ellentétben Pikó az ­MSZP-t és a Párbeszéd–Zöldeket nem említi szövetségesként. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a történtek ellenére bejelentette, hogy támogatják Pikót, és mindhárom jelenlegi egyéni képviselőt újraindítják Józsefvárosban. Korábban az MSZP kivált Pikó frakciójából, és a frakcióvezető Veres Gábor úgy fogalmazott: 

Pikó folyamatosan fenyegette és zsarolta őket azzal, hogy egzisztenciálisan ellehetetleníti a képviselőket, ha nem szavaznak úgy, ahogy ő szeretné.

A legnagyobb vesztes Erőss Gábor alpolgármester. A Párbeszéd–Zöldek politikusa a helyi önkormányzati lapnak azt mondta: nem lepte meg a polgármester listájáról való lemaradás, mivel egy múlt héten tartott egyeztetés során már tudomást szerzett arról, hogy nem számítanak rá a jövőben. Csalódottan úgy fogalmazott: „Én, mint a csarnok- és Népszínház-negyed képviselője és a polgármester általános helyettese nem indulhatok abban a körzetben, ahol 2019-ben a legnagyobb szavazataránnyal választottak meg.”

Azt is kifogásolta, hogy a Párbeszéd helyett az LMP-vel fognak össze Pikóék. 

Erőss Gábor ennek kapcsán Pikót emlékeztette: pártja elnöksége Karácsony Gergely főpolgármester támogatásával olyan döntést hozott, amely szerint mind a 12 józsefvárosi körzetben saját jelöltet állítanak abban az esetben, ha „nem tudják meggyőzni a józsefvárosi polgármestert arról, hogy helytelen a Párbeszéd helyett a NER-hez dörgölőző LMP-t választani partnerül”.

Borítókép: Pikó András és Tüttő Kata (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.