Sulyok Tamás a kormánypártok államfőjelöltje

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén közölte, hogy Sulyok Tamást javasolják államfőnek. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője leszögezte, hogy a kisebbik kormánypárt is egyhangúlag támogatja az Alkotmánybíróság elnökének jelölését a köztársasági elnöki pozícióra.

2024. 02. 22. 13:06
Borítókép: Sulyok Tamás (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk államfőnek – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok Balatonalmádiban tartott kihelyezett frakcióülésén. Mint mondta, február 26-án dönt az Országgyűlés a korábbi államfő lemondásáról. Kiemelte, hogy a jelölési folyamat attól is függ, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e jelöltet, és annak fényében lehet majd a választás időpontját meghatározni.

LAB_5239
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: Origó/Ladóczki Balázs)

A frakcióvezető bejelentette azt is, hogy Deutsch Tamást javasolják a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetőjének.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy ma nem jogerősen elítélték Varju Lászlót. Leszögezte, hogy a kormánypárt elvárja, hogy Varju a mai nappal haladéktalanul távozzon a magyar közéletből. – Az elmúlt időszakban is volt egy hasonló ítélet Fekete-Győr András ügyében, ő is távozzon a magyar közéletből – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

 

Szigorítják a gyermekvédelmi törvényeket

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy régóta dolgoznak a gyermekvédelmi törvény második részén. Emlékeztetett, hogy a korábbi gyermekvédelmi törvényt nem támogatta a baloldal. Jelezte, hogy húsz törvény módosítására tesznek majd javaslatot, és miután nincs minden kérdésben döntés, ezért most csak a biztos részeket ismertette.

Kocsis Máté elárulta, javasolják, hogy 18 éven aluliak sérelmére elkövetett bűncselekmények ne évüljenek el soha, továbbá ne legyen lehetőség a szabadlábra helyezésre a büntetési tétel lejárta előtt, az alaptörvény pedig ki fogja zárni, hogy kegyelemben részesülhessenek az ilyen bűncselekményeket elkövetők. Azt is javasolják, hogy az ilyen elkövetők soha többé ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

– Gyermekvédelmi szakemberek és munkatársak segítségével készült a tervezet. Világos és tiszta szabályok lesznek a gyermekvédelemben. Egészen biztos, hogy Brüsszelnek nem fog tetszeni az új gyermekvédelmi törvény, így újabb vegzatúrára lehet számítani – válaszolta újságírói kérdésre Kocsis Máté.

 

Sikerült rendezni a viszonyt Svédországgal

– A KDNP is egyhangúlag támogatja Sulyok Tamást – mondta Simicskó István. A KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy a jelölt álláspontjuk szerint kiválóan alkalmas az államfői feladatok ellátására. Kitért arra is, hogy a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan a KDNP képviselőcsoportja is támogatni fogja a svéd NATO-csatlakozást a hétfői szavazáson. Értékelése szerint a korábban kialakult katonai kapcsolatok, a hadiipari együttműködés jó alapot nyújt arra, hogy a NATO-ban is együtt dolgozzanak. Üdvözölte, hogy pénteken Magyarországra látogat a svéd miniszterelnök, és megjegyezte, hogy a találkozón nagyon fontos megbeszélések várhatók. Simicskó István a gyermekvédelem területén várható további törvényi szigorításokat frakciója támogatásáról biztosította.

– Nagy gesztus Ulf Kristersson svéd miniszterelnök részéről a pénteki látogatás. Komoly lépések történtek a két ország viszonyának a rendezésében

– fogalmazott Kocsis Máté egy újságírói kérdésre válaszolva. 

Egy másik kérdésre válaszul a frakcióvezető közölte, hogy egy „sértett ember vagdalkozásának” tartja azt, amit Magyar Péter tesz. A frakcióvezető nem látott eddig olyan állítást, amelynek az alátámasztását mellékelte volna Magyar Péter, és nem hiszi, hogy ez a jövőben változni fog. Kocsis Máté szerint van egy sértett ember, aki elveszített az életében lehetőségeket, ezért most hibáztat másokat, okokat keres és vagdalkozik.

 

Gyurcsány Ferenc kijelentése tűrhetetlen és primitív

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón elmondta: meg fogják nyerni az EP-választást. A frakcióvezető szerint a jelenlegi brüsszeli vezetés csalódást okozott, a járványhelyzetben és a háború miatt is hibás döntéseket hoztak, az elhibázott szankciók inflációt okoztak, de például rossz döntéseket hoztak a migráció és az LMBTQ-propaganda ügyében is.

– Változás kell Brüsszelben, ezt el kell mondani az embereknek, és ennek megfelelően jó eredményt kell elérni az európai parlamenti választáson 

– tette hozzá. 

Arról, hogy ki veheti át Sulyok Tamás helyét az Alkotmánybíróságban, Kocsis Máté elmondta: van egy kialakult parlamenti rend, aszerint járnak majd el, és választják meg az új alkotmánybírót. A frakcióvezető elmondta, hogy a tanácskozáson javaslatot tettek a kormánypártok teljes EP-listájára, de a választmánynak még dönteni kell erről is, így egyelőre csak a listavezetőt nevezték meg. Március során minden döntést lezárnak a választásokkal kapcsolatban. 

Simicskó István hozzátette: mindenképpen szeretnék, hogy az EP-listán Hölvényi György is rajta legyen, és emellett még egy KDNP-s képviselő. Azt is megjegyezte, hogy a KDNP-s képviselők továbbra is az Európai Néppárt tagjai maradnak.

Kocsis Máté leszögezte, hogy mindent kinéz a baloldalból, ha az a kérdés, hogy megpróbálják-e kijátszani az új és szigorúbb kampányfinanszírozási szabályokat, biztos benne, mert lételemüknek tartja a külföldtől való függést.

– Tűrhetetlen, primitív Gyurcsány Ferenc bírókat és ügyészeket listázó kijelentése

– mondta egy másik kérdésre a frakcióvezető. Kijelentette, hogy hiányolja a jogvédők és a brüsszeli szereplők fellépését a bukott kormányfő jogállamellenes kijelentése kapcsán. – Tűzzel-vassal irtani fogjuk azokat az erőszakos jelenségeket, amelyeket a szélsőbaloldali terroristák, az antifák okoznak, egy percig ne legyenek nyugodtak – mondta egy másik kérdésre válaszolva Kocsis Máté.

Borítókép: Sulyok Tamás (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.