Személyes információk kerülnek külföldre

A legtöbb ellenzéki párt külföldi cégeknek adja ki magyar választópolgárok, szimpatizánsok adatait. A jelenség ugyan nem új keletű, a választások közeledtével mégis egyre gyakoribbá válik. A Momentum, a Párbeszéd, illetve annak országgyűlési képviselője, Jámbor András szervezete, a Szikra Mozgalom is rendre olyan aláírásgyűjtéseket indít, amelyek adatvédelmi tájékoztatója egyértelművé teszi, a támogatók személyes adatai több, jobbára amerikai céghez kerülnek, amelyeket az Action Network fog össze.

2024. 02. 03. 6:10
Fudan_27
2021.06.05. Budapest Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! címmel meghirdetett, a Fudan egyetem építése ellen szervezett demonstráció Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Jámbor András, a tüntetés főszervezője, józsefvárosi-ferencvárosi ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum nemrégiben a Budapest-bérlet megvédésére indított petíciót. A párt adatvédelmi tájékoztatójából kiderül, az adatfeldolgozó ebben az esetben is egy amerikai cég Los Angelesben. De a párt egri szervezete tavaly október óta futtatja azt az online kérdőívet, ahol a szavazók adatai nemcsak a Momentumhoz, de más, külföldi politikai szervezetekhez és cégekhez is eljuthatnak. 

A párt konzultációs adatvédelmi tájékoztatójából ugyanis kiderül, az adatfeldolgozó egy bizonyos 3dna Corp. dba NationBuilder nevű kaliforniai cég. Igaz, a Momentum általános adatkezelési tájékoztatójában azt írják, hogy a cég adatfeldolgozási tevékenysége kizárólag a tárhelyszolgáltatás biztosítására terjed ki, az amerikai cég jelenléte mégis számos aggályt felvet. 

A Párbeszéd is előszeretettel kéri ki a lakosság véleményét egyes témákban. 

Hogy a pártnál jelenleg ki az adatkezelő, rejtély, mindössze egy párbeszédes e-mail-címet tüntetnek fel ehhez, tavaly november 2-ig azonban az adatkezelésben az Actionnetwork.org mellett további két amerikai, egy német, valamint egy ír cég vett részt. 

Érdekes ugyanakkor, hogy a most megjelölt, budapesti címmel rendelkező cég, a Reflexive Communications olyan civilekkel dolgozik együtt, mint az Amnesty International vagy a TASZ. A cég honlapján található adatkezelési tájékoztató azonban nem olvasható, miként az általános szerződési feltételek sem. 

A Demokratikus Koalíció is előszeretettel gyűjt aláírásokat, Gyurcsány Ferenc pártjának adatvédelmi tájékoztatójából azonban nem derül ki, ki az adatkezelő. Ugyanis az erre vonatkozó link, a párbeszédes Reflexive Communications céghez hasonlóan nem megnyitható.

A párbeszédes Jámbor András alapította Szikra Mozgalom is külföldre továbbítja a magyar emberek adatait, mégpedig a washingtoni székhelyű, gyakorlatilag a teljes baloldal által gyűjtött adatokat kezelő Action Networkhöz. Az adatkezelési tájékoztatóból pedig az is kiderül, hogy a „személyes adatok megismerésére jogosultak köre és adatkezelési címzettjei” címszó alatt 

az Ac­tion Network mellett a kaliforniai Herza LLC., a San Franciscó-i Segment, a bécsi Estratos Digital GmbH, valamint az ír Google Ireland Limited is szerepel. 

Ezek a cégek megegyeznek Juhász Péter, az Együtt korábbi politikusának, Belváros-Lipótváros egyik baloldali polgármesterjelöltjének petíciós aláírásgyűjtésének adatkezelőivel is.

Borítókép: Jámbor András (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.