Tényleg itt a tavasz, most már semmi kétség + videó

Salamon visszatérése is bizonyítja.

2024. 02. 23. 22:52
Gólya
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyomány szerint az első gólyák megérkezésével végérvényesen is búcsút inthetünk a télnek. Az azonban biztos, hogy a napokban Akasztón és Karcagon szálltak le az év első gólyái – írja a Fejér Vármegyei Hírportál.

Akasztóra a régi veterán, Salamon tért vissza, akiről egy helyi lakos a Tényeknek úgy nyilatkozott: évek óta számon tartja, hogy mikor tér haza a madár. Mint mondta, idén előbb jött, mint szokott, de mindig ő az első, majd a párja valamivel később érkezik. Nyárra pedig általában 3-4 fiókával egészül ki a fészkük.

Akasztótól jóval odébb Karcagra is megérkezett az első gólyapár, akik még keresték a helyüket.

 

Nógrádban már készülnek a gólyák fogadására

A Nógrád Vármegyei Hírportál arról számolt be, hogy a napokban elfoglalta jól megszokott fészkét Kisbágyonban a gólya, amely elsőként érkezett vissza a vármegyébe.

A példány vizslás-újlaki fajtársával minden évben versenyben van ezért a címért, ám idén még a szokásosnál is bő két héttel korábban hazatért.

Papp Ferenc, a madártani egyesület vármegyei elnöke elmondta: az extrém korai érkezésnek feltehetően időjárási okai lehetnek, továbbá az, hogy ezek a példányok nem Afrikában, hanem valahol a Földközi-tenger partján teleltek.

A tavalyi kifejezetten szerencsés év volt a gólyák számára, így Nógrád vármegyét is kiemelkedő számú költőpár választotta otthonául. Hetvenhét fészekaljból repült ki fióka, kilencben nem volt sikeres a költés és 12 fészekkezdemény épült. Ez utóbbiakat a frissen párba álló, fiatal gólyák kezdték el építeni, eljutottak azzal valameddig, de tojást nem raktak. Ilyen kezdemény van egyebek mellett Mátramindszenten, Kazáron és Hugyagon

– magyarázta a szakember.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.