Újabb Gripeneket kaphat Magyarország? Itt a Honvédelmi Minisztérium válasza

Jelentős előrelépés történt Orbán Viktor miniszterelnök és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kapcsolatában, ugyanis úgy tűnik, hosszas huzavona után lezárulhat Svédország NATO-csatlakozása, amely immár kizárólag Magyarországon múlik. Maratoni tárgyalássorozaton van túl a két fél, amelynek köszönhetően tovább bővülhet a hazai Gripen-kötelék.

Forrás: Index2024. 02. 19. 15:19
Budapest, 2022. augusztus 27. A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázisa három Gripen vadászrepülõgépe kötelékben repülve nemzeti színû füstöt húz a Parlamentnél, a Duna felett 2022. augusztus 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyesen sakkozik a kormány, újabb Gripenek érkezhetnek Magyarországra – hívta fel a figyelmet ismételten az Index. Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, a hírportál információi szerint az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a svéd és a magyar kormány között, hatalmas katonai és hadiipari szerződés lehet születőben. A gigantikus katonai és hadiipari megegyezés pedig a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség szerint is rendkívül előnyös Magyarországnak.

Lapunk a megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, ám a minisztérium sajtóreferense csupán annyit mondott – sokat sejtetően –, hogy ilyen volumenű eseményekkel kapcsolatban kérdéseinkre csak előre bejelentett sajtótájékoztató keretében tudnak válaszolni.

Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök szombaton tartotta évértékelő beszédét, amelyben hangsúlyozta: a svéd NATO-csatlakozásról szóló vita a végéhez közeledik, és már a Parlament kezdeti ülésszakaszában ratifikálhatják. Az Index szerint arról nincs megbízható információ, hogy milyen új eszközök érkezhetnek a honvédséghez, de elképzelhető, hogy a magyar Gripen-program is fejlődik.

A legmagasabb, miniszterelnöki szinten egyeztek meg a részletekről, amely a szerdai kormányülés kiemelt napirendi pontja lesz

– hangsúlyozta a hírportál. Mivel a Fidesz rendkívül frakcióülése szerdán, a parlamenti döntés előtt kezdődik, könnyen elképzelhető, hogy a kormány döntése és a miniszterelnöki stábok egyezsége az új beszerzésekről megnyitja az utat, hogy a Fidesz-frakció is megszavazza az első ülésen a svéd NATO-csatlakozást.

A svéd kormányfő magyarországi látogatása pedig már teljesen biztos. – Magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük

– válaszolta Kristersson Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást illető újságírói kérdésre.

Új Gripenekről korábban is volt már szó

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter már 2022 decemberében elárulta, hogy 2024-ben négy új Gripen érkezhet. A honvédelmi miniszter a The Bold Truth About Hungary című angol nyelvű podcastműsorban a Magyar Honvédség fejlesztéséről beszélt, és azt mondta, hogy a katonai fejlesztés új szakaszába léptünk, és ennek nagy része az orosz–ukrán háború tanulságaiból fakad. A honvédelmi miniszter szerint a fő cél az elrettentés, hogy Magyarország képes legyen kellő erőt demonstrálni mind a fizikai képesség, mind az elszántság terén. 

Amennyiben a spekulációk helyesek, a már meglévő 14 Gripen mellé 2024-ben még négy érkezne.

Jelenleg a Magyar Honvédség 14 darab JAS–39 Gripen C/D harcászati vadászrepülőgépet üzemeltet, amelyeknek a lízingje 2026-ban lejár, ezután a repülőgépek végleg magyar tulajdonba kerülnek. Az egyszázadnyi korszerű, szuperszonikus vadászgéppel rendelkező magyar légierő 

jelenleg részt vesz Szlovénia, Szlovákia és Horvátország légvédelmében is, illetve rotációs rendszerben a balti légtérrendészeti misszióban. 

Már a két éve kirobbant orosz–ukrán konfliktus előtt szó volt a gépek darabszámának emeléséről. Az akkori védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár úgy nyilatkozott: 

a katonai tervekben szerepel egy újabb harci repülőszázad létrehozása a honvédségen belül, de erről még döntés nem született.

Később olyan beszerzési tervek láttak napvilágot, hogy rövid távon négy darab Gripennel bővülhet a kecskeméti bázis harcigép-állománya. Az Index információi azonban jelentősebb beszerzést, hadiipari együttműködést sejtetnek egyrajnyi vadászgép beszerzésénél.

A SAAB jelenleg a legújabb E és F változatát gyártja a Gripen vadászbombázónak, amelyet Svédország mellett eddig Brazília rendelt meg. Az új gép több és nagyobb súlyú fegyverzetet hordozhat, nagyobb távolságra, valamint megújult a radarja és elektronikai harcrendszere.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.