Az utak karbantartására sem költ a főváros a kormánypárti kerületben

A balliberális vezetésű fővárosi önkormányzat csaknem öt év alatt még az állagmegóvásra sem költött a kerületben.

2024. 03. 11. 13:54
_Z2K7755
Gyurcsány Karácsony
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években általánosságban elmondható, hogy romlott a fővárosi tulajdonban lévő közterületek állapota, mivel felújítások, fejlesztések, két kivétellel, fővárosi finanszírozásban nem történtek – állítja Budafok-Tétény önkormányzata. 

A kerület arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy az elmúlt években számos, fővárosi fenntartású útszakasz felújítását, ennek keretében számos, a közösségi közlekedéssel érintett útszakaszon komplett útburkolat-felújítást végzett az önkormányzat a kormány támogatásának köszönhetően. Így újulhatott meg több szakaszon a Kapisztrán, a Tegzes, a Bajcsy-Zsilinszky és a Bartók Béla út is.

Az útfelújítási munkák során az elhasználódott kopóréteget felmarták, javították a kétoldali szegélysorokat, majd lokális burkolatalap-javítás után új aszfaltkötő és kopóréteget terítettek az érintett helyszíneken. Egyes útszakazok mentén a járdaburkolatok is megújultak.

A kerületben a vízközműhálózat kiépítését és felújítását sem támogatta az önkormányzat, így azokat a kerületnek kellett megvalósítania az útépítésekkel összhangban.

Az önkormányzat a Főkert munkájában is talál kifogásolnivalót, mint írták, 

a zöldfelületek karbantartása ugyan zajlik, megköszönve a Főkert munkatársainak a valóban körültekintő munkáját, de tíz-húsz négyzetméter zöldfelület magas színvonalú felújítása már nem megoldható feladat számukra, pedig óriási igény lenne rá.

Az önkormányzat a lapunknak küldött válaszában a Főkert munkájával kapcsolatban kifejtette: fővárosi kezelésű terület a nagytétényi Kastélypark is, aminek rendszeresen javasolják a felújítását. 

A játszótér és a park elhanyagoltságára hosszú évek óta érkeznek a lakossági észrevételek, melyeket rendre továbbítunk a fővárosnak, de érdemi változás nincs az ügyben

– írták, majd hozzátették, hogy a terület egy részét a Főkert munkatársai korábban kijelölték méhlegelőnek, ott már nem is vágják a füvet rendszeresen, emellett pedig a főváros nagy területeket minősített át a Duna-partján természetvédelmi területté, azonban annak megvédése, rehabilitációja, de még a tisztán tartása érdekében sem történik semmi.

Emellett az önkormányzat élesen kritizálta a fővárost, amiért az nem hajlandó együttműködni a kerülettel sem a fejlesztések végrehajtásával, sem pedig azok tervezésével kapcsolatban. 

Így történhetett meg, hogy a kerületi önkormányzattal való előzetes egyeztetés nélkül épített a főváros egy körforgalmat a kerületben. Az építkezésről előre nem tájékoztatták sem a helyieket, sem pedig a kerületi önkormányzatot, mindenki utólagosan szerzett tudomást a beruházásról. 

Elsősorban a szerencsésen kiválasztott kivitelezőnek köszönhetően nem zökkenőmentesen, de viszonylag komoly problémák nélkül ez év végére befejeződött

– jelentette ki lapunk megkeresésére válaszolva a budafoki önkormányzat, amely szerint ha a kerület nem szól bele a lakosokkal, közlekedőkkel való fővárosi kommunikációs feladatokba, és nem veszi kezébe időszakosan a kezdeményezést és cselekvést, akár életveszélyes helyzetek is adódhattak volna.

Kiemelték,  kerületben a tömegközlekedéssel érintett útszakaszok állapota folyamatosan romlik, állapotuk már régen meghaladta az elhanyagolt jelzőt.

 

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.