Tényleg jön a fagy, de jó hírt is közöltek + videó

Anticiklon és hidegcsepp alakítja az időt.

Forrás: MTI2024. 03. 06. 16:14
Nagykanizsa, 2020. november 21. Deres virág Nagykanizsa közelében napfelkeltekor 2020. november 21-én. A térségben hajnalban több helyen -2 Celsius-fok hideget is mértek. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több felhőre kell számítani, emiatt várhatóan a korábban jelzettnél kisebb területen lesz fagy – tudatta új bejegyzésében a HungaroMet.

A friss előrejelzések szerint a Magyarországtól északra lévő anticiklon peremén egy jóval markánsabb, illetve nedvesebb, úgynevezett magassági hidegcsepp jelent meg, emiatt több felhőre és növekvő csapadékhajlamra kell számítani.

Ma estétől megnövekszik a felhőzet, eleinte elszórtan, csütörtökön már több helyen kell esőre, záporesőre számítani.

Továbbra is szivárog a hidegebb légtömeg észak, északkelet felől, de a nagyobb nedvesség és a több felhő miatt az éjszakai kisugárzás gátolt lesz,

így csökkent a fagyveszélyes területek kiterjedése.

Gyenge fagyot továbbra sem lehet kizárni, de komolyabbra inkább csak a fagyzugokban kell számítani.

A Kárpát-medence időjárását az északi anticiklon és egy magassági hidegcsepp együttesen alakítja a folytatásban.

 

Milyen idő lesz a következő napokban?

Ma még általában gomolyfelhős idő várható többórás napsütéssel, de egyes részeken időszakosan jobban összeállhatnak a felhők. Éjjel kelet felől növekszik a felhőzet, csütörtökön már jellemzően erősen felhős lesz az ég, inkább csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap.

Több helyen, egyes részeken akár több alkalommal is előfordulhat zápor, szerdán zivatar is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti megyékben többször megélénkül, néhol megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire nulla és 6 fok között várható, de a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön már csak 6 és 11 fok között valószínű.

 

Forrás: HungaroMet

 

Pénteken jobbára erősen felhős, illetve borult lesz az ég. A nap második felében azonban már vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Szórványosan előfordul eső, záporeső, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam. Helyenként megélénkül az északkeleti, majd a délkeleti szél.

Hajnalban általában nulla és 5 fok közötti hőmérsékletek várhatók, de a szélvédett északkeleti tájakon mínusz 5, mínusz 1 fokot is mérhetnek. A napi maximum 6 és 12 fok között valószínű.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.