Gyurcsány-párti politikussal vizsgáltatnák ki Karácsonyék a bicskei gyermekotthon ügyét

Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere vezeti a főváros által életre hívott bizottságot.

2024. 03. 01. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn délután négy órára hívják össze a bicskei gyermekotthon üggyel foglalkozó fővárosi vizsgálóbizottság első ülését – ismertette Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere egy sajtótájékozatón. A Gyurcsány-párt politikusának reményei szerint ezen az ülésen elfogadják azt a menetrendet, ami azt tartalmazza, hogy kiket és miről akarnak meghallgatni. Továbbá jelezte, hogy a vizsgálóbizottság a munkáját március végére vagy április elejére szeretné befejezni. Kiss László állítása szerint azon lesz, hogy a vizsgálóbizottság munkája során ne a pártpolitikai érdekek domináljanak, hanem az a szembenézés és a bocsánatkérés terepe legyen. A balliberális kerületvezető beszélt arról is, hogy a bizottság a fővárosnak is egy lehetőség, hogy szembe nézzen a bicskei gyermekotthonban történtekkel.

 

Karácsony tudott róla, mégsem indított vizsgálatot

Karácsony Gergelynek öt év után esik le a tantusz? Egy ilyen ember vagy gyengeelméjű, vagy nem mond igazat – ezt már Tarlós István korábbi főpolgármester mondta az ATV-ben, miután a bicskei gyermekotthonban történt pedofil-bűncselekményeket elkövető igazgatóról kérdezték. Tarlós úgy fogalmazott, 

Karácsonynak öt éve volt arra, hogy bocsánatot kérjen, ehelyett azok ismeretében, hogy ő is megszavazta valamikor az igazgató kitüntetését, inkább kiül, mint egy előkelő idegen, és hölgyeket megríkató tekintettel előad egy teátrális jelenetet a televízióban.

Tarlós István azt is elmondta, 

2020-ban a sértettek fordultak Karácsonyhoz kártérítésért, mondván, ez nemcsak pénz kérdése, hanem a fenntartó felelősségvállalása és bocsánatkérése is fontos. Karácsony Gergely pedig elhajtotta őket, és nem indított vizsgálatot 

– hangsúlyozta Tarlós István, jelezve, a főpolgármesternek évei voltak a bocsánatkérésre.

 

Feltételesen sem szabadulhat

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, V. János huszonhat éven keresztül volt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója.

A Demszky Gábor vezette főváros 1990-től 2010-ig, húsz éven át tartotta folyamatosan a gyermekotthon élén, amelynek ebben az időszakban a fenntartója volt. Az igazgató által elkövetett szexuális visszaélések idején két fiatal fiú ezek kezdetekor még nem múlt el 12 éves, három sértettel 14 éves kora előtt lépett szexuális kapcsolatba. 

Ezenfelül a férfi több, 18 év alatti fiúval szemben is súlyosan szeméremsértő magatartást tanúsított, egyikükkel rendszeresen szexuális cselekményt végzett. Az ügyben a Győri Ítélőtábla a másodfokú döntésével a folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és annak kísérlete bűntettet folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés és annak kísérlete bűntettre változtatta, egyebekben helybenhagyta az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék 2018-ban hozott határozatát. Így V. Jánost végül 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt. Az ítélet szerint a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon lett volna feltételesen szabadságra bocsátható, azonban a bíróság ezt a lehetőséget elzárta előle.

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss László óbudai polgármester (Fotó: Metropol)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.