A Magyar Cukrász Ipartestület Magyarország tortája versenye óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. A megméretésre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az ipartestület – írja a Mindmegette.hu Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt zajlott a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését, a közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt.
A 2024. évi verseny témaköre a szuperélelmiszer volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai szuperélelmiszernek számító alapanyagok alkotják.
Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett.
A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban.
Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.
A zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri hat tortát, ezeket a második körben újrakóstolják, és javaslatokat tesznek a tökéletesítésükre.
A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
Az ország tortája verseny keretében készült csodás képek megtekinthetők a Mindmegette.hu oldalon.